sábado, 13 de diciembre de 2014

Investigant l´origen de l´aigua al nostre planeta

Els estels, objectes celestes de gel amb pols i roques, podrien haver portat l'aigua a la Terra
fa milers de milions d'anys. Però la signatura química de l'H2O captada per la nau espacial Rosetta que acompanya al cometa 67P/Churyamov-Gerasimenko, mostra gran diferència amb la del nostre planeta. Els científics, que porten temps investigant la composició de l'aigua en estels i asteroides per determinar quin va poder ser el dipòsit original, s'inclinen perquè siguin els asteroides la font original. 
La clau dels resultats està en la mesura directa de l'hidrogen i el seu isòtop deuteri realitzada in situ, en l'encara lleu embolcall gasós del cometa 67P/Churyamov-Gerasimenko, per l'instrument Rosina, un espectròmetre de masses que porta la nau Rosetta. Aquest cometa forma part de la família dels de Júpiter, així denominats perquè les seves trajectòries estan influïdes per la gravetat d´aquest planeta. La nau Rosetta, va arribar l'agost passat i dóna voltes al voltant fotografiant-ho, prenent dades de la composició, estructura, evolució, etc. El mes passat, la Rosetta va enviar al sòl del 67P/Churyamov-Gerasimenko el mòdul de descens Philae que, durant unes hores i abans de quedar-se sense bateries, va registrar informació des de la superfície del cometa. En algunes molècules d'aigua, el deuteri substitueix a un o els dos àtoms d'hidrogen corrents. El deuteri és un isòtop de l'hidrogen, de manera que en el seu nucli, a més d'un protó, hi ha un neutró. Com la proporció o abundància de deuteri i hidrogen corrent en l'aigua varia, els científics, analitzant aquesta signatura química en diferents objectes del Sistema Solar, poden rastrejar en diferents tipus d'objectes celestes l'origen de la major part de l'aigua oceànica terrestre. Les dades preses pel Rosina mostren que la proporció deuteri/hidrogen en l'embolcall gasós del 67P/Churyamov-Gerasimenko és tres vegades més alta que en l'aigua de la Terra i molt superior a la d'altres estels similars. Si els estels són boles de gel brut, els asteroides són roques del Sistema Solar
“L'origen de l'aigua i de complexos orgànics a la Terra i altres planetes del tipus terrestre s'ha vingut discutint des de fa molts temps sense haver-se aconseguit un consens”, expliquen Altwegg i altres científics a la revista Science. “Dades anteriors i el nostre nou descobriment suggereixen que hi ha un rang ampli de proporcions de deuteri/hidrogen en l'aigua de la família d'objectes de Júpiter i descarten la idea que aquests dipòsits siguin d'aigua com la de la Terra”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario