domingo, 24 de noviembre de 2013

Nova família de partícules composta per 4 quarks

Un experiment dut a terme per un equip internacional de físics de la Universitat de Hawái i del Colisionador d'Electrons-Positrons II de Pequín, ha descobert una nova partícula subatòmica denominada Zc(4020) i composta per quatre quarks. El nou descobriment suggereix l'existència d'una nova família d'aquests components de la matèria. Els quarks, dels quals existeixen sis tipus, no es presenten aïllats en la naturalesa, sinó que es combinen en grups per formar hadrons. Fins avui es coneixen únicament grups de dos quarks, anomenades fondes, i de tres, que formen els barions. Entre aquests últims es troben els protons i els neutrons, components que integren la major part de la massa de la matèria visible. 
Els científics van fer col·lisionar electrons i positrons a una energia de 4260 megaelectronvoltis que correspon a la massa d'una partícula anòmala trucada I(4260) la naturalesa exacta de la qual encara no s'ha determinat. A continuació van estudiar els productes de la desintegració d'aquesta partícula mitjançant l'experiment BESIII. Entre els subproductes d'I(4260), els físics van aconseguir observar per primera vegada la partícula Zc(3900) la passada primavera, a la qual s'uneix ara la Zc(4020), composta també per quatre quarks. En les desintegracions va aparèixer a més una partícula elèctricament neutra cridada X(3872), detectada experimentalment per primera vegada fa més de deu anys.
Segons Frederick Harris, professor de física i astronomia de la Universitat de Hawái i portaveu de l'experiment aquests resultats estan obrint ràpidament el camí a un nou tipus de matèria de quatre quarks.

No hay comentarios:

Publicar un comentario