jueves, 1 de agosto de 2013

Fent un mapa de la Vía Láctea


Un grup d'astrònoms que integren l´Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III), en què participa l'Institut d'Astrofísica de Canàries acaba de publicar les característiques desconegudes de 60.000 estels de la Via Làctica, fet que permetrà explorar la part oculta de la galàxia i ajudarà a entendre com es va formar. S'ha dut a terme gràcies a les dades a través d´observacions de l´espectògraf d'alta resolució APOGEE, que observa la galàxia en infraroig, capaç de penetrar el vel de pols que enfosqueix el centre de la Via Làctica.
La Via Làctica apareix com una banda lluminosa que creua el cel coberta per cortines fosques:  és el disc i el bulb o nucli galàctic i les cortines són la pols que impedeix als astrònoms veure totes les parts de la Galàxia.
Com més a prop es troba un estel del centre, una major part de la llum és apagada per la pols. Per això, els estudis sobre els estels de la Via Làctica han estat limitats per la capacitat de mesurar els estels d'aquesta zona polsosa. Es tracta d´una completa col·lecció d'espectres d'estels en infraroig i és una fita memorable, ja que el total de 60.000 estels analitzats suposen deu vegades més que el nombre d'espectres d'alta resolució en infraroig obtinguts fins ara per tots els telescopis del món.

No hay comentarios:

Publicar un comentario