Cheryl Strayed és una nordamericana que es va llençar a l´aventura de fer el Sender del Massís del Pacífic, una ruta senderista que travessa la costa oest dels Estats Units, des de la frontera entre Califòrnia i Mèxic fins al Canadà, ruta de 4.285 quilòmetres de muntanya, valls i deserts. Cheryl Strayed va recórrer un tram de 1700 quilòmetres en poc més de tres mesos. Amb una infància difícil i una situació personal complicada, va veure la possibilitat d´alliberar-se de tanta pressió fent aquesta reconeguda ruta. Amb una motxilla de 31 quilograms, va caminar al llarg dels tres mesos amb una mitjana de 9 a 10 hores diàries, sola, arribant a perdre fins a sis ungles. Cheryl ha escrit un llibre d´aquesta aventura, Salvatge, que amb una prosa directa aconsegueix que el lector connecti amb aquesta història real.
jueves, 30 de mayo de 2013
Cheryl Strayed reconstrueix a Salvatge la travessia pel Sender del Massís del Pacífic
Etiquetas:
Cheryl Strayed,
Salvatge,
Sender del Massís del Pacífic
miércoles, 29 de mayo de 2013
Tombar la truita
Un total de 35 ONG es van ajuntar per celebrar el Dia SOM i animar a sortir amb una peça del revés per demostrar que es pot donar la volta als problemes i viure en un món millor. Les ONG que formen part de SOM van fer del passat 24 de maig una festa i busquen contagiar la solidaritat per demostrar que es pot canviar el món. La segona edició de SOM s'ha centrat a analitzar l'impacte econòmic que genera les donacions dels socis i que financen projectes a Espanya i l'estranger.Segons l'informe 'L'impacte de les aportacions dels socis de les ONG a Espanya 2013' revela que s'ha reaccionat augmentant un 10 % el nombre de socis en dos anys; així com que els socis proporcionen 400 milions d'euros per a projectes d'ONG i són la seva principal font d'ingressos. Es sumen a aquesta causa també algunes personalitats del món de la música, la televisió, l'esport o el cinema com Vicente del Bosque Jorge Lorenzo, Marta Etura, Antonio Carmona,Carlos Jean, Christian Gálvez o Carlos Sobera. Les 35 ONG animen a participar en aquesta causa, que s´ha celebrat a Madrid, Pamplona, Huesca, Palma de Mallorca, Badajoz, Guadalajara, Barcelona, Bilbao, Navarra, Cadis, Alacant i Jaén, on va tenir lloc un compte enrere, es va donar la volta a la roba i es projectà un mosaic amb l'emblema de SOM.
martes, 28 de mayo de 2013
Els neandertals i els sapiens van coexistir
Fa uns mesos, investigadors de la UNED i la Universitat d'Oxford avançaven que els neandertals van passar per la Península Ibèrica milers d'anys abans que arribessin els humans moderns, per la qual cosa no van poder mantenir contacte i, si ho van fer, aquesta trobada va haver de produir-se en un petit reducte. Ara, els mateixos científics han confirmat un d'aquests llocs excepcionals. Les últimes datacions realitzades a La Güelga, una cavitat situada en els Picos d'Europa (Astúries), revelen que ambdues espècies van conviure a la zona fa 40.000 anys. Els neandertals van arribar al que avui és Espanya fa més de 128.000 anys i van desaparèixer farà uns 45.000, però en el nord van perdurar més, la qual cosa els va permetre trobar-se amb els homo sapiens, que arribem fa 40.000 anys. Tal com preveia la comunitat científica, la regió cantàbrica és un dels escassos punts en els quals es va produir la coexistència. Els científics van analitzar sediments del jaciment de la Güelga, que alberga una important col·lecció de restes fòssils del Paleolític mitjà i superior, fa entre uns 150.000 i 10.000 anys. En concret, van treballar en la part més alta del gran abric rocós i que constitueix l'entrada a la cova. El singular dels dipòsits analitzats és la seva distribució, ja que els científics han detectat nivells amb materials atribuïts a l'home anatòmicament modern entre estrats amb materials produïts per neandertals.
Etiquetas:
Astúries,
Investigació,
La Güelga,
Paleontologia
lunes, 27 de mayo de 2013
Un matemàtic resol el problema dels nombres primers de Goldbach
Harald Andrés Helfgott, matemàtic peruà ha publicat la solució a la conjectura de Goldbach, un problema de la teoria dels nombres sense resoldre des de fa 271 anys. Goldbach va plantejar el 1742 que tot nombre imparell major que cinc pot expressar-se com suma de tres nombres primers. És considerat un dels problemes més difícils de les matemàtiques. Helfgott, va publicar dos treballs en què reivindicava la millora de les estimacions dels arcs majors i menors per demostrar la conjectura feble de Goldbach. La seva demostració ocupa 133 pàgines. Segons publica el diari El Comerç, el matemàtic era ja un prodigi des de nen i freqüentava les universitats per augmentar coneixements. Va estudiar a Princeton i Yale, entre d´altres i el seu treball ha estat distingit. La major part de la seva recerca consisteix en l'estudi dels nombres, el creixement i la distribució d'objectes discrets en estructures algebraiques.
Etiquetas:
Conjectura de Goldbach,
Harald Andrés,
Matemàtiques
miércoles, 22 de mayo de 2013
Carregar el mòbil en 20 segons
Un mecanisme per recarregar la bateria d'un smartphone en 20-30 segons, és l´invent revolucionari desenvolupat per la nordamericana Eesha Khare, que ha guanyat el premi que Intel concedeix anualment als científics joves més brillants del món. En un futur no gaire llunyà la bateria dels nostres telèfons mòbils i portàtils deixaran de ser un problema i podran carregar-se en temps rècord. L´invent és un supercondensador que funciona amb alta densitat energètica. El gadget, com qualsevol altre tipus de bateria, és un dispositiu en què s'emmagatzema energia elèctrica. Khare ha estat explicant que el mecanisme ha estat testat fins al moment per alimentar una llum de LED. Aquest nou sistema és flexible per adaptar-se a qualsevol terminal i pot durar fins a 10.000 cicles de càrrega-descarrega, deu vegades més que les bateries tradicionals.
martes, 21 de mayo de 2013
10.000 km del planeta en una imatge
La missió Landsat Data Continuity, satèl.lit de la NASA, té com a objectiu fer una imatge monitoritzada del nostre planeta desde l´atmosfera i acaba d´aconseguir la seva tasca des de l´alçada més gran fins ara, 705 quilòmetres i una imatge escanejada de 9.600 qm de llargada i 185 d´amplada, des de Rússia fins a Sud-àfrica. Les imatges es poden veure a la web de la missió Earth Observatory de la NASA, tot en una imatge ininterrompuda en què només un petit fragment del Mar Roig la trenca. Si tenim en compte que al voltant d'un 70 % del nostre planeta està cobert per aigua, aconseguir una fotografia tan àmplia en la qual més d'un 90% d'ella és terra és impressionant. El satèl·lit *Landsat de la Data Continuity Mission o missió de continuïtat de dades es dedica a escanejar la Terra des de l'espai per estudiar els recursos per a la sostenibilitat de la humanitat, com a aliment, aigua i boscos.
lunes, 20 de mayo de 2013
El diòxid de carboni aconsegueix valors prehistòrics a Hawai
Investigadors nord-americans van registrar històrics nivells de diòxid de carboni als registres de Hawai, que es creu només van existir l'última vegada fa 2,6 i 5,3 milions d'anys enrere, a l'era del Pliocè. Valors similars es van observar a l'Àrtic el 2012. L'observatori de l'Agència Nacional Océanográfica i Atmosfèrica Mauna Lloa, va comunicar que la concentració mitjana diària de diòxid de carboni el 9 de maig va enregistrar 400 parts per milió de molècules. El fort creixement de les emissions globals de CO2 procedents de la crema de carbó, petroli i gas natural està impulsant l'acceleració. Durant els últims 800.000 anys, el CO2 va fluctuar entre uns 180 ppm durant les edats de gel i 280 ppm durant els períodes càlids interglaciars. La taxa actual d'augment és més de 100 vegades més ràpid que l'augment que es va produir al final de l'última edat de gel. L'equip va informar l'any passat que tots els llocs de l'Àrtic a la seva xarxa van arribar a 400 ppm per primer cop. Segons National Geographic, valors similars només es van observar a l'era del Piliocè. El CO2 és el principal gas d'efecte hivernacle que causa l'escalfament global. És emès a l'atmosfera principalment per la combustió dels combustibles fòssils, a part d'altres activitats humanes.
Etiquetas:
Clima,
CO2,
Diòxid de carboni,
Escalfament global
domingo, 19 de mayo de 2013
Investigacions sobre les cèl.lules mare
Investigadors nordamericans han aconseguit reprogramar cèl·lules de la pell humana perquè es converteixin en cèl·lules mare embionàries, amb capacitat per transformar-se en qualsevol altra cèl·lula del cos. Ho han aconseguit científics de la Oregon Health & Science University i el Centre de Recerca Nacional de Primats d´Oregon. Els científics confien en què les teràpies amb cèl·lules mare puguin substituir les cèl·lules danyades per sanes.La tècnica és una variació d'un mètode d'ús comú cridada transferència nuclear de cèl·lules somàtiques i es tracta de trasplantar el nucli d'una cèl·lula, en aquest cas de la pell humana, que conté l'ADN d'un individu, en un òvul al que se li ha retirat el seu material genètic. L'òvul fertilitzat es desenvolupa i finalment produeix cèl·lules mare. L´estudi de les cèl·lules mare obtingudes amb aquesta tècnica ha demostrat la seva capacitat per convertir-se, igual que les cèl·lules mare embrionàries normals, en diferents tipus de cèl·lules incloent les cèl·lules nervioses, les cèl·lules del fetge i les cèl·lules del cor.
viernes, 17 de mayo de 2013
Dia d´Internet
Per iniciativa de l'Associació d'Usuaris d'Internet i la Internet Society, el 17 de maig es celebra el Dia d'Internet, per difondre les possibilitats de les noves tecnologies per millorar la vida de les societats. Organitzacions, empreses i organismes se sumen a la celebració amb diferents activitats desenvolupades al llarg de tota la setmana arreu del món. A l´estat el dia es celebra des del 2005, però va ser el 2006 quan es va aprovar el 17 de maig com a Dia Mundial per l'Assemblea General de l'ONU. Enguany es vol reflexionar sobre el poder d'Internet com a motor de canvis socials, econòmics i culturals. A més, es lliuraran els Premis del Certamen Escolar i el Premi Trajectòria a Ana María Llopis, una espanyola pionera als negocis digitals al país.
jueves, 16 de mayo de 2013
Telefonia en 3D
Amazon treballa en el desenvolupament d'un telèfon intel·ligent capaç de reproduir imatges en 3D que es veuen a simple vista, segons The Wall Street Journal, que va avançar que la companyia prepara altres tres dispositius tecnològics. La informació es va recolzar en fonts no revelades i van detallar els plans de l'entitat per llançar dos smartphones, un reproductor d'àudio per a internet i una caixa estilo Apple TV o Roku per portar continguts audiovisuals des de la xarxa fins al televisor.
El més nou seria el projecte de telèfon intel·ligent que fa servir un efecte hologràfic per crear imatges en tres dimensions que es poguin veure des de qualsevol angle i que aniria equipat amb una tecnologia de seguiment de retina que permetria a l'usuari navegar pels menús sol amb la mirada. El smartphone 3D amb maneig visual seria la basa de Amazon per assaltar el mercat de la telefonia d'alta gamma que dominen Apple i Samsung. Els nous aparells podrien veure la llum en un termini d'uns mesos, encara que les dates no estan decidides
El més nou seria el projecte de telèfon intel·ligent que fa servir un efecte hologràfic per crear imatges en tres dimensions que es poguin veure des de qualsevol angle i que aniria equipat amb una tecnologia de seguiment de retina que permetria a l'usuari navegar pels menús sol amb la mirada. El smartphone 3D amb maneig visual seria la basa de Amazon per assaltar el mercat de la telefonia d'alta gamma que dominen Apple i Samsung. Els nous aparells podrien veure la llum en un termini d'uns mesos, encara que les dates no estan decidides
miércoles, 15 de mayo de 2013
Tecnologia 5G
La tecnologia va a un ritme demolidor. L'adopció de la banda ampla mòbil d'última generació al nostre país porta retard, però els operadors no s´aturen, observant els hàbits i rutines del consumidor, llançat com età als smartphones, tablets, etc. La velocitat 3G ha estat un canvi substancial en la forma en què ens apropem a les dades i a la xarxa. I com som depredadors, ara volem més. El desitjat és el 4G, del que ja es parla per treballar amb més volum de dades i augmentar la velocitat. Sembla que seran Orange i Yoigo els que dotaran als seus clients d'aquesta connexió. Encara no estan a les nostres mans i es filtra la notícia de que Samsung estan treballant ja amb una tecnologia que deixa enrere tot el vist i que han batejat com a 5G (deu vegades superior al 4G). Desenvolupament imparable sense possibilitat de gaudir.
martes, 14 de mayo de 2013
El nucli del nostre planeta no està sincronitzat amb la seva rotació
El nucli de la Terra va a diferents velocitats, accelerant i desaccelerant amb freqüència, i aquest moviment no està sincronitzat amb la de la massa restant del planeta, segons un estudi portat a terme per Hrvoje Tkalcic de la Universitat Nacional Australiana. Els investigadors van descobrir que en comparació del mantell, el nucli rotava a major velocitat a la dècada de 1970 i 1990, però va desaccelerar a la dels 80. "L'acceleració més dramàtica probablement va ocórrer en els últims anys. L´investigador va comentar que Edmund Halley va especular que les capes internes de la Terra giraven a diferent velocitat... el 1692. L´expert en física i matemàtiques va analitzar, a través d'un mètode nou, els registres dels terratrèmols dels últims 50 anys per a mesurar la velocitat de la rotació del nucli terrestre.
lunes, 13 de mayo de 2013
La Lluna, germana
Les mostres que van portar a la Terra els astronautes de les missions Apol·lo que van trepitjar la Lluna, segueixen mantenint ocupats als científics. L´anàlisi segueix revelant informació sobre la composició del nostre satèl·lit. Un nou estudi publicat a Science sosté que l´aigua de la Lluna va tenir el mateix origen que l'aigua de la Terra. Van analitzar mostres de vidre volcànic present en roques del satèl.lit i contenia petites traces d'una espècie de cristalls denominats inclusions foses, en les quals queden registrats els processos magmàtics que van tenir lloc en el passat. La proporció d'isòtops d'hidrogen que contenia aquest magma lunar és similar al que han trobat a la Terra. Durant molt temps els científics han sospitat que material com aquest, van ser les que per primera vegada van portar aigua al nostre Sistema Solar. Segons aquesta teoria, part de l'aigua que hi ha a la Terra es va originar quan aquestes condrites van impactar contra el nostre planeta. Els científics creuen que l'aigua del nostre planeta va tenir el seu origen al mateix temps que es va formar la Lluna. Els científics creuen que la Lluna es va formar després d'una gegantesca col·lisió entre una proto-Terra i un altre planeta. Encara que durant molt temps es va creure que aquest xoc va provocar que la Lluna es quedés sense hidrogen, recents anàlisis de vidres volcànics i altres mostres lunars han demostrat que l'interior del nostre satèl·lit no manca d'aigua, com es creia durant molts anys.
domingo, 12 de mayo de 2013
Turisme espacial
Anar a l'espai deixarà en els propers anys de ser ciència ficció per convertir-se en un pla vacacional de milionaris disposats a pagar. Després dels astronautes, seran els turistes els següents a gaudir de la ingravitació, els menús deshidratats i viure una experiència inoblidable. El preu del bitllet serà assequible per a uns pocs: la tarifa més barata ja a la venda se situa en 95.000 dòlars per cap per un vol suborbital. L'explotació comercial a través de la inversió privada ha passat a ser la gran alternativa per finançar l'exploració espacial que fins ara s'alimentava de costosos programes públics pagats per les grans economies mundials.
viernes, 10 de mayo de 2013
L´estrès produeix pèrdua de memòria
Investigadors espanyols han demostrat en un assaig que l'hormona de l'estrès, el cortisol, provoca pèrdua de la memòria. L'estudi va ser elaborat pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. La investigadora Eugenia Resmini va explicar que el treball es va basar en ressonàncies magnètiques a pacients amb síndrome de Cushing, una malaltia rara en què el propi cos genera un excés de cortisol. Els investigadors van descobrir que s'havia reduït la matèria grisa a la zona de l'hipocamp del cervell, la qual cosa provocava les pèrdues de memòria. Aquesta disfunció neuronal s'explica perquè disminueix el metabòlit N-acetilaspartà, la qual cosa indica que la matèria grisa està danyada, al mateix temps que augmenten les substàncies que en canvi fan créixerla matèria blanca del cervell. El fet que els pacients estiguessin ja guarits demostra que el dany causat per l'excés de l'hormona de l'estrès és irreversible.
jueves, 9 de mayo de 2013
Deixa de funcionar el telescopi Herschel
El telescopi espaial Herschel, el major telescopi d'infrarojos mai posat a l'espai, va deixar de funcionar el dilluns passat, però les dades que ha recopilat des de 2009 donaran lloc a descobriments en els propers anys. Estava estacionat al punt de Lagrange L2 -situat a 1,5 milions de quilòmetres del nostre planeta i des d'allà ha explorat durant tres anys l'Univers més fred i llunyà. L'observatori ja no enviarà més imatges del Cosmos captades pel seu mirall principal, de 3,5 metres de diàmetre. Però la missió ha estat fructífera fent més de 35.000 observacions i acumulat més de 25.000 hores de dades. La nau aviat serà enviada a una òrbita estable al voltant del Sol on romandrà indefinidament. La majoria de les dades de Herschel és ja d'accés públic. Herschel ha ofert una nova forma de veure l'Univers ocult fins ara, desvetllant facetes desconegudes del procés de formació dels estels i de les galàxies, i seguint la pista de l'aigua, des dels núvols moleculars als estels nounats i els seus discos.
miércoles, 8 de mayo de 2013
El Curiosity cerca vida
El Curiosity podria estar cercant vida a la muntanya Sharp de 5.500 metres d'altitud, i que podria haver-se format com a resultat de l'atmosfera de Mart. Primer es pensava que podria tenir evidències d´aigua, però investigadors de Califòrnia indiquen probablement va sorgir com a resultat de forts vents que van concentrar la pols i sorra procedents dels 96 quilòmetres d'ample del cràter en el qual es troba el monticle. Aquesta explicació contradiu la teoria que la Muntanya Sharp es va formar per capes de sediments del jaç d'un llac, i podria significar que el monticle conté menys evidència d'un passat clima semblant al de la Terra, tal com la majoria dels científics esperen actualment. L'evidència que el cràter Gale, una vegada va contenir un llac va determinar el lloc d'aterratge del Curiosity. L'explorador va aterrar prop de la muntanya aguda a l'agost passat amb el propòsit de descobrir evidències d'un entorn habitable, i Curiosity va trobar al desembre rastres d'argila, molècules d'aigua i compostos orgànics.
martes, 7 de mayo de 2013
Microsoft a per les tablets
Moviments al mercat de les tablets. Fa uns dies que es va saber que Android superava a iOS al mercat tablet. L´iPad d'Apple segueix essent la preferida pel públic entre d´altres perquè tant Android com iOS manquen d'una aplicació Office. Microsoft Office pot suposar un valor afegit realment important per a qualsevol plataforma sobre la qual es desplegui i sembla que Microsoft s´està repensant què fer amb el seu office. Aprofitant el llançament de Windows 8, considera que aquest programa té els avantatges de la tablet i del PC, raó per la qual està pensant en oferir una tablet que incorpori Microsoft Office. Amb Windows 8, Microsoft tracta de guanyar quota a iPad.
sábado, 4 de mayo de 2013
Tiny, un robot del tamany d´una mosca
La destresa aèria de l'insecte arriba a la robòtica. De la mateixa grandària que una mosca, Tiny és un diminut robot amb ales que servirà als científics per estudiar el vol dels insectes. És el primer robot de la seva classe, i segons diuen els seus creadors van haver de recórrer a tècniques no tradicionals per dissenyar la propulsió, l'accionament i la fabricació. Per això, aquest petit robot és capaç de surar en l'aire i realitzar exercicis d´impressió. Per desenvolupar les diminutes ales de Tiny, els seus investigadors van fer ús de microestructures intel·ligents amb els quals una càrrega elèctrica es converteix en una tensió mecànica i van connectar el robot a una petita font d'energia elèctrica, de la qual el dispositiu consumia 19 mil·liwatts durant el vol.
viernes, 3 de mayo de 2013
Maig, mes del Cervell
Després de la celebració de l'Any de la Neurociencia a Espanya l´any 2012, la Comissió Europea ha declarat el mes de maig de 2013 com a Mes Europeu del Cervell. Sota el lema Open your mind. Conèixer el cervell, com funciona i com tractar les patologies que ho afecten, són alguns dels reptes científics actuals. A les últimes dècades, la recerca entorn del cervell ha fet avanços crucials que permeten incrementar l'esperança de vida de la població. El gener passat la Comissió Europea va engegar el projecte Cervell Humà, amb l´objectiu de fer un mapa i simular l'òrgan per obtenir una millor compressió del mateix. Al mes de maig les iniciatives de la Comissió Europea per donar a conèixer al públic el cervell arriben a Castella i Lleó. Investigadors de diversos centres i del Centre de Recerca sobre l'Evolució Humana de Burgos detallaran els treballs que duen a terme amb teixits neuronals i fins i tot amb peixos, entre altres projectes. També s'abordarà un tema que preocupa especialment a la societat, les malalties neurodegeneratives, que afecten a una de cada tres persones al llarg de la seva vida. L'11 de maig s'organitzaran xerrades i tallers sobre teràpies i tècniques per millorar la vida de persones que sofreixen patologies neurodegeneratives. Les activitats del Mes Europeu del Cervell s'iniciaran aquest divendres, 3 de maig, a Castella i Lleó i conclouran el dia 25.
jueves, 2 de mayo de 2013
IBM crea film stop motion movent àtoms
La manipulació d'àtoms té un valor enorme per al desenvolupament de tecnologies futures, però IBM ha comprovat que posseeix un costat artístic. Amb la creació d'un petit film stop motion anomenat “A Boy and His Atom”. IBM li ha donat forma a cadascun dels 242 quadres de la pel·lícula movent àtoms. Fa temps IBM Research va aconseguir emmagatzemar un bit d'informació en 12 àtoms. Hem de tenir en compte que ara per arar calen un milió d'àtoms per emmagatzemar a aquest mateix bit. Amb l'ajut del microscopi d'efecte túnel, els responsables del projecte van moure els àtoms per a cadascun dels quadres, que sumen en total 242. El treball va ser lent i complex. Cadas àtom (5.000 en total) va estar en la seva posició correcta abans de capturar el quadre. Com els àtoms que estan sent moguts no poden ser filmats, els científics utilitzen un so particular com a guia. El so ha estat batejat com a “curt atòmic”, i sembla com si alguna cosa tractés de grayar una superfície dura.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)