martes, 30 de abril de 2013

Samsung investiga el funcionament de la tablet amb la ment

Samsung està experimentant amb una tableta controlada per la ment, amb la què esperen revolucionar la forma en què la gent interactua amb els dispositius. Samsung, juntament amb investigadors americans, ha demostrat com la gent pot llançar una aplicació i realitzar seleccions en una tablet en concentrar-se sobre una icona. Els usuaris han de cobrir el seu cap un dispositiu amb elèctrodes especials. Aquest dispositiu podria ser molt útil per a les persones amb problemes de mobilitat. Un dels investigadors de Samsung, Insoo Kim, va dir que el control per mitjà del pensament és una transició natural en la interacció amb aquests dispositius. Fa anys un petit teclat era la forma per controlar el telèfon, però avui dia es pot fer servir la veu, el tacte, el gest i el moviment de l'ull per controlar i interactuar mòbils. El telèfon intel·ligent de Samsung, permet els usuaris controlar la pantalla amb els seus ulls. Amb la pausa intel·ligent l'usuari pot posar en pausa un video només retirant la mirada de la pantalla, mentre que una altra funció utilitza els moviments oculars per desplaçar-se a través del contingut.

lunes, 29 de abril de 2013

Expedició Malaspina descobreix nous gens

L´expedició Malaspina, la més gran per estudiar el canvi global i la biodiversitat marina, ha descobert 120 milions de gens nous a l'oceà profund. Entre el 84 i el 94 % de les 120.000 mostres que han recollit al llarg de l'expedició de circumnavegació que es va celebrar entre 2010 i 2011, han pogut descobrir 120 milions de gens nous, segons ha afirmat Eugenio Frare, científic titular de l'Institut Español d'Oceanografia a Canàries. Frare va manifestar l'impacte que tindrà aquesta iniciativa en el coneixement futur de l'oceà on la biomassa és molt escassa. S´han descobert milions de gens nous; no s´han pogut encara identificar-los amb l'espècie a la qual pertanyen, però són gens nous. Això és com un puzle i no mostra la imatge real. S'estan presentant resultats sobre l'anàlisi de dades recollides en les prospeccions fins als 6.000 metres de profunditat a l´Atlàntic, l´Índic i el Pacífic.

sábado, 27 de abril de 2013

Pà que redueix el colesterol

Liv arriba a Espanya per ajudar el alt risc de malalties cardiovasculars. Ofereix als consumidors sabor i qualitat amb una substància, el betaglucano, que és una fibra que es troba a la civada. És un ingredient natural de consum per a qualsevol. Estudis clínics han demostrat que el consum diari de 3 grams de betaglucano, amb una dieta equilibrada, disminueix els nivells de colesterol. La meïtat de la població té alts nivells de colesterol en sang. Per aquest motiu neix Liv, un pa am betaglucano de civada que ajuda a reduir el colesterol. L'empresa productora de Liv que es troba a Vilafranca del Penedès (Barcelona).

viernes, 26 de abril de 2013

Innovacions a la informàtica

Dell intenta sobreviure a la caiguda de vendes dels ordinadors amb un projecte secret anomenat Ophelia, un USB que converteix un televisor en ordinador. Les empreses d´informàtica busquen reenfocar el sector en un moment que dominen les tablets i els smartphones. Dell vol tornar amb una doble estratègia: deixar de cotitzar en Borsa i presentar un revolucionari aparell anomenat Ophelia: es tracta d'un minúscul ordinador, com un pendrive, que es connecta a qualsevol pantalla mitjançant USB i que automàticament ho convertiria en un ordinador, podent fer servir qualsevol sistema operatiu. Funciona com una espècie de porta d'accés al núvol.

jueves, 25 de abril de 2013

Combustible a partir de bactèries

Científics britànics van aconseguir produir biocombustible amb bacteris en modificar genèticament un cep de l'I. coli, generant un biocombustible idèntic al dièsel convencional. Modificant genèticament el bacteri I. coli, investigadors de la Universitat d´Exeter, a Anglaterra, van crear un cep especial que pot generar un biocombustible molt semblant al diésel. La producció està lluny de ser comercial, però si el procés es pogués ampliar podria convertir-se en una alternativa ecològica als combustibles fòssils. Segons la corresponsal de ciència de la BBC, l'equip investigador va descriure aquests bacteris genèticament modificats com mini fàbriques de producció de combustible. El bacteri I. coli forma part de la flora intestinal de molts mamífers i naturalment pren sucre i ho converteix en greix. Amb la modificació genètica els científics van aconseguir que en lloc de greix el sucre es converteixi en molècules de combustible sintètic.

miércoles, 24 de abril de 2013

Univers accelerat

Si la comprensió de l'univers ens ajuda a comprendre la nostra pròpia naturalesa, la incomprensió de l'energia i la matèria fosca, que representa més del 95% de la matèria d'aquest, és la incomprensió de nosaltres mateixos. Brian Schmidt, premi Nobel de Física eL 2011, està a Madrid per demostrar que com més sabem de la "destinació final" de l'univers, més a prop estem de comprendre la nostra pròpia destinació humana. Schmidt va apostar per una idea descartada per Einstein, l'existència d'una constant a l´univers, una energia que empeny de forma inversa l'atracció de la gravetat. Es creu que aquesta energia, que repel·leix la llum i és impossible de detectar, és l'energia fosca, que va confirmar la teoria de la 'constant de Hubble conforme l'univers està en constant expansió. El que Schmidt va descobrir en 1998 és que aquesta expansió no s'està frenant, sinó que s'accelera cada vegada més. Schmidt ha donat una conferència a la Fundació BBVA amb el títol "L´univers accelerat": "Al voltant d'un 30% de l´energia universal tira, atreu, com els àtoms que coneixem, mentre que el 70% restant sembla que empeny, repel·leix aquesta altra energia. És un joc constant d'atracció i repulsió en l'univers”.

martes, 23 de abril de 2013

La lectura, bàsica per la salut del cervell

La lectura és un dels exercicis fonamentals per mantenir el cervell sà: incrementa la capacitat de concentració, afavoreix les connexions entre neurones i, si és un hàbit freqüent, és un exercici necessari per evitar la pèrdua de les funcions cognitives quan ens fem grans. Un cervell actiu realitza millor les funcions i incrementa la rapidesa de la resposta. Mentre llegim, obliguem al nostre cervell a pensar, a ordenar idees, a interrelacionar conceptes, a exercitar la memòria i a imaginar, la qual cosa permet millorar la nostra capacitat intel·lectual estimulant les nostres neurones. Així ens ho diuen des de la Societat Espanyola de Neurologia. S´incrementa l'activitat cerebral a l'hemisferi esquerre i són moltes les àrees implicades: el reconeixement d'una paraula escrita, identificar les lletres, processar-les en síl·labes i després traduir-les a sons.

lunes, 22 de abril de 2013

23º aniversari del Hubble

Per conmemorar el 23º aniversari del Hubble, l´Agència Espacial Europea i la NASA han publicat una imatge de la nebulosa Cap de Cavall, estructura que habitualment està enfosquida per la pols còsmica. La nebulosa es va formar pel col.lapse interestelar de material i els núvols de gas que l´envolten ja no hi són però el pilar que sobresurt està format per un material fort; això fa pensar els astrònoms que resten uns 5 milions d´anys perquè la formación es desintegri de forma completa. A la imatge es veu una brillantor producte del reflex de la llum d´un estel.

domingo, 21 de abril de 2013

Contra les desigualtat?

Suïssa, país que té per descomptat una sèrie de temes prou foscos a nivell financer, és l´estat on s´està impulsant alhora un debat en relació a les remuneracions dels executius i consells d´administració. Fa un parell de mesos es va votar en referèndum el fer vinculants les decisions dels accionistes de les empreses respecte els sous dels seus executius. Ara, el parlament de Berna, impulsa una normativa que prohibeix els sobresous quan les empreses són adquirides per altri. La persona que està darrera és Thomas Minder, exempresari i diputat que encapçala una campanya contra els privilegis empresarials. Per fer-nos una idea de la necessitat de que surtin mesures com aquesta, només una dada senzilla i espectacular: la ràtio del més ric al més pobre va pujar de 30:1 a una proporció de 916:1 els últims 10 anys!!.

sábado, 20 de abril de 2013

El desgel de l´Antàrtida

El continent de l´Antàrtida registra el més gran desgel dels últims 1.000 anys, segons han manifestat científics de la Universitat Australiana. L´estudi indica que aquest fenòmen va començar a la segons meïtat del segle XX. Per poder veure l´evolució, es va fer un foradament d´un nucli de gel de 364 metres, mesurant la temperatura de l´últim mileni. La cap del projecte, Nerilie Abram, ha explicat que fa uns 600 anys es van donar les temperatures més fredes i com a conclusió, que tèrmicament la zona ha experimentat un increment progressiu en diverses fases al llarg de segles, però la part més gran d´aquesta intensificació del desgel s´ha donat a l´últim segle XX.

viernes, 19 de abril de 2013

Seed Clic, finançament per emprenedors

Davant els problemes per accedir a crèdits bancaris, Seed&Clic s'ha convertit els últims anys en alternativa per a les empreses i emprenedors. La web de Seed&Clic permet publicitar els projectes dels emprenedors a la pàgina al llarg d´uns tres mesos marcant també les seves necessitats financeres i els beneficis pels inversors. El fundador de la plataforma, Juan Alvarez de Lara, manifesta que es tracta d'ajudar a l'emprenedor a rebre informació a canvi de fer partícip a l'inversor. Seed&Clic gestionarà projectes embrionaris amb necessitats de capital d'entre 2.000 i 100.000 euros.

jueves, 18 de abril de 2013

El genoma del peix que amb prou feines ha evolucionat en 300 milions d'anys

Durant 300 milions d'anys amb prou feines ha evolucionat. És el celacanto africà, una espècie de peix que es creia extingida des de l'època dels dinosaures fins que el 1938 es va trobar un exemplar viu a la costa africana. Així es va saber que aquest peix seguia habitant els mars del planeta. A les dècades posteriors s'han trobant més exemplars i s'ha descrit una segona espècie, el celacanto indonesi, El peix pot mesurar un metre i mig, habita a profunditats de fins a 700 metres, i són encara força desconeguts pels investigadors. Un equip internacional de científics ha seqüenciat el seu genoma, i el seu estudi preliminar ha confirmat que els seus gens han evolucionat més lentament que altres animals.

miércoles, 17 de abril de 2013

WeChat , una nova alternativa a Whatsapp

Un altra aplicación de missatgeria, WeChat, comenta el seu recorregut i competència a la resta d´aplicacions del mercat, dominat en aquests moments per Whatsapp. Des que aquesta última ha informat que cobraria una quantitat pel servei, han estat moltes les notícies i alternatives sobre la missatgeria instantània. Pels creadors de WeChat la diferència està en els serveis i funcionalitats i la fácil descàrrega. Es pot disposar per a Android, Windows, Blackberry, iPhone i Symbian. Té funcionalitats interessants com Momentos, xarxa social que comparteix estat, comentaris, fotos, etc, la funció Sacudir, per trobar altres usuaris o la funció Mirar alrededor, per trobar gent.

martes, 16 de abril de 2013

Arqueòlegs italians creuen descobrir la porta de l´infern

Segons diverses informacions, arqueòlegs italians sembla haver trobat les restes de l´entrada que els grecs creien que donava accès a l´infern. Pels antics grecs i romans, l'infern era un lloc físic que es trobava comunicat amb el món dels vius i al que es podia accedir a través d'una porta que situaven prop de la ciutat turca de Hierápolis. Sembla que aquest grup d'investigadors ha trobat en aquesta zona del sud-oest de Turquia una cova que podria correspondre's amb la Porta de Plutó, considerada com el portal al inframón. Segons els documents històrics, aquesta entrada estava envoltada de vapors letals, de manera que qualsevol animal que passés al seu interior trobava una mort instantània, tal com va escriure Estrabón. Aquesta és una de les característiques que posseeix la cova que ha descobert l'equip en l'actual Pamukkale i declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat en 1998.

lunes, 15 de abril de 2013

Roba contra violacions

Donada la passivitat amb la què la classe política de la Índia treballa contra els reiterats casos de violació al país, un grup d´enginyers del sector automovilístic de la Universitat de Chennai ha volgut fer una aportació per ajudar les dones: la creació d´una línia de roba interior anti-violacions que porta un GPS que envia alertes a la família en cas d´un intent d´agressió. El projecte es diu SHE (Society Harnessing Equipment) i incorpora uns sensors de pressió per fer electroshocks. Sembla ser que ja que no es pot amb l´educació i l´acció de la justícia es tracta de defensar i protegir les dones com a l´Edat Mitjana.

domingo, 14 de abril de 2013

Ensenyances des de l´espai

Interessant la experiència que està portant a terme l´astronauta canadenc Chris Hadfield. Aquest astronauta es troba a l´Estació Espacial Internacional (EEI) i està adquirint notorietat perquè aprofita la seva presència per tenir un paper de divulgació i informació en relació a les coses que succeixen a l´espai, informació que en transmet mitjançant videos. Hadfield narra el dia a dia i la rutina a l´estació internacional i aprofita per respondre a preguntes que molta gent, interessada en el tema, li formula des de la Terra. Ens ha ensenyat aspectes rutinaris però interessants per saber el comportament de la gravetat, com per exemple la forma en què es renten les mans. A la seva última transmissió ens ha ensenyat com les llàgrimes tenen un comportament similar a l´aigua i no cauen al terra: en plorar, les llàgrimes s´acumulen en petites bosses al costat de la cara. De mica en mica aprenem una mica més de l´espai.


viernes, 12 de abril de 2013

Investigant la nostra evolució

Els científics estan investigant l´homínid Australopithecus sediba, d´uns 2 milions d´anys. És un representanta amb trets humans i també de primat. Aquesta barreja, per altra part força comú i normal doncs la línia que separa l´evolució del homo dels primats és prou prima, porta als científics a no tenir clar si serà un aspirant a canviar la nostra història evolutiva de moment. Els Australopithecus sediba, podien caminar de forma bípeda però encara no com el sapiens, per la forma del seu taló. La dentición, columna i mandíbula són semblants als humans, però espatlles i braços llargs denoten els trets més primats. El seu cervell era encara petit. Des de la seva descoberta a Sudàfrica, els paleontòlegs investiguen en sis equips diferents que estudien els fòssils trobats. La descoberta va portar a les restes de dos especímens d´uns 1.27 metres d´alçada i uns 30 kg amb un cervell que tindria uns 420-450 cc., lluny del volum que van adquirir els representants primerencs coneguts de l´homo, d´uns 700-750 cc. Malgrat tot, els seus ossos ens porten a una barreja a la seva anatomia amb un conjunt complex funcionalment que són diferents al que coneixíem tant pels australopitecus com els homo primitius.

jueves, 11 de abril de 2013

A la caça d´asteroids!

La NASA té un projecte en marxa que més d´un cop a sortit a les diverses notícies : du a terme una missió robòtica per capturar un asteroide i posar-lo en òrbita al voltant de la lluna. Aquesta mesura forma part d´un pla per establir llocs permanents a l´espai. El programa és complert i a més d´explotar els recursos de l´astre, vol investigar els mitjans necessaris per canviar la seva trajectòria i desenvolupar tecnologies per una possible missió a Mart.

miércoles, 10 de abril de 2013

La fi del Messenger

Microsoft tanca finalment el programa de missatgeria Messenger. Serà el seu programa Skype qui prendrà a partir d´ara les regnes de la comunicació entre els internautes. És veritat però que Microsoft ja ha vist clarament el descens d´usuaris de Messenger els últims anys ja que l´oferta de portals i eines de comunicació s´ha incrementat de forma progressiva. La migració cap a l´Skype suposa un canvi d´estratègia i intentar centrar l´activitat de missatges amb altres novetats i innovacions.

martes, 9 de abril de 2013

Trobat a Sevilla un taller ´dedicat a la fabricació d´ivori

A la localitat de Valencia de la Concepción a Sevilla, han trobat el taller més antic d´Europa, taller que es dedicava a la fabricació d´objectes d´ivori. Segons assenyalen els investigadors el comerç d´ivori era ja una pràctica a l´època del Calcolític. La datació de les peces trobades pertany a la primera meïtat del tercer mileni a.C.. Als fragments analitzats s´han pogut identificar objectes d´ivori, d´asta i d´os i altres peces despreciades a la mateixa producció. Segons ha informat Thomas Schumacher, de la Universitat Autònoma de Madrid les excavacions es van desenvolupar el 2005-2006.

lunes, 8 de abril de 2013

La ciència investiga sobre la matèria fosca

El Centre Europeu de Física de partículas (CERN) va anunciar que ha fet un pas important a la investigació de la matèria fosca mercès a uns experiments duts a terme amb l´Espectròmetre magnètic que ha mesurat a l´espai l´excés de positrons (anti-electrons). Aquest aparell està localitzat a l´Estació espacial internacional i porta analitzats una cifra aproximada de 25.000 milions de rajos còsmics primaris. D´aquí uns mesos podran manifestar si els positrosn són un senyal de la matèria fosca o tenen un altre origen. La matèria fosca, que representa un quart de la massa d´energia de l´univers malgrat que no ha estat possible fins ara visualitzar-la, és un dels temes d´investigació més importants de la física.

domingo, 7 de abril de 2013

Creen el material més lleuger del món

Investigadors de la Xina han desenvolupat el material más lleuger del món. És un aerogel de grafè, amb una densitat de nopmés 0,16 miligrams/cm3 i ha estat desenvolupat per la Universitat de Zhejiang. El professor Gao Chao diu que les seves qualitats són la facilitat de fabricació i la forta absorció d´oli. Creuen que pot suposar un avenç en la lluita contra la contaminació. El material prové d´un gel en què el component líquid es substitueix per gas. Per les seves propietats, pot ser també important per l´aïllament a l´emmagatzematge d´energia, portador d´energia i a l´absorció del so. Els científics d´arreu del món cerquen com produir el material més lleuger, competició en què els americans el 2011 van apropar-se, desenvolupant un aerogel de níquel, amb una densitat de 0,9 miligrams/cm3.

viernes, 5 de abril de 2013

Investigacions sobre els somnis

Un equip d´investigadors del Japó está treballant per desxifrar el contingut dels somnis, amb la intenció que el seu treball sigui útil per analitzar l´estat psíquic, l´estudi de les malalties psicològiques o el control de les coses mitjançant el pensament. Els investigadors de l´Institut Internacional d´Investigació de Telecomunicacions Avançades a Kioto van crear un dispositiu per decodificar les imatges que una persona observa al llarg d´una fase onírica. Per la investigació, van enregistrar l´activitat cerebral de tres persones i quan apareixien a la pantalla un senyal de la fase de somni, els científics despertaven els voluntaris per preguntar-los quines imatges veien. D´aquesta forma van crear una correspondència entre l´activitat cerebral i diversos objectes o categories, associant un senyal cerebral a una imatge. Després i mitjançant ressonàncies magnètiques es va poder veure quines imatges veien les persones al llarg dels somnis i en un percentatge del 60-70% la predicció va ser exacta. Els investigadors creuen que en el futur podran fer una màquina que pugui grabar els somnis i reconstruir-los en imatges.