sábado, 29 de septiembre de 2012

Els correns marins

Ha estat curiosa la història de la nena de quatre anys Jasmine Hudson. Aquesta va llançar una ampolla al mar a Anglaterra amb un missatge al seu interior: "Ahoy, sàpiguen que Jasmine Hudson va llançar això al mar el 10 d´abril del 2012". Ja no se´n recordava del missatge ni l´ampolla, quan va rebre una carta des d´Austràlia. La carta era de Barbara Richards, una altra nena que cercant petxines a la sorra d´una platja propera a Adelaida -a més de 10.000 km de Bournemouth a Anglaterra-, va trobar l´ampolla i llegir el missatge, després de cinc mesos de viatge.
És el secret i el misteri dels corrents marins, http://cremc.ponce.inter.edu/2daedicion/articulo2.htm que ens recorda que cap missatge quedarà sense un destinatari.

viernes, 28 de septiembre de 2012

Va haver aigua a Mart!

Les càmares del Curiosity han proporcionat la primera prova de que Mart va tenir aigua en algun moment de la seva història i a més al llarg de força temps. Allà on va aterrar al planeta vermell, el Curiosity ha pogut comprovar que va estar cobert per corrents d´aigua amb una fondària d´un metre d´alçada que, en tota lògica, van poder tenir vida, segons informa la NASA. L´investigador i científic John Grotzinger, del Laboratori de Ciència de Mart de la NASA, va concloure que les fotografies lliurades pel Curiosity revelen que Mart va ser habitable. Les fotografies de les roques que ha mostrat el rover deixen veure com són d´arrodonides les pedres i la dispersió de la grava i còdols que van ser arrossegats per l´aigua al llarg d´uns  40 kilòmetres.

jueves, 27 de septiembre de 2012

Google Maps ens ensenya els fons marins

Google Maps ha aconseguit traslladar-nos als fons marins de sis dels punts submarins més interessants del món, sense mouren´s del nostre pc. En la línia del que ja fa amb el Google Street View, ensenyant-nos el mapa terrestre, ara Google Maps recull imatges panoràmiques del fons marí, entre aquestes, imatges de la Gran Barrera de Coral i imatges d´Austràlia, Filipines i Hawaii. Així els internautes poden trobar-se una tortuga marina, seguir una manta o descobrir la carena de coralls.

martes, 25 de septiembre de 2012

Forat a Facebook

Sembla que no són bons temps per l´empresa Facebook, propietat de Mark Zuckerberg. L´empresa ha hagut de sortir al pas de determinades informacions que advertien als usuaris sobre una errada de seguretat que deixava a la vista de tothom missatges privats als murs o línees temporals d´altres usuaris. Facebook ha comentat que aquestes informacions són falses, però ha hagut de reconèixer que el que es pot veure són missatges antics que sempre s´han vist en el mur dels usuaris. L´incident ha afectat especialment França on els usuaris podien veure missatges privats escrits els anys 2007, 2008 i 2009 directament a la línia temporal. La seguretat és un tema prou sensible per menysprear-la. 

lunes, 24 de septiembre de 2012

L´aventura de la ressólocalització

L´americà Daniel Kish, cec gairebé de naixement i president de la World Access for the Blind, ha estat capaç de fer servir la ressolocalització per percebre la realitat que l´envolta. La ressolocalització, que és també coneguda com biosonar, és un mètode que fan servir diversos animals que emeten sons, el ressó dels quals és interpretat per proporcionar un mapa que genera la realitat al seu voltant. La ressolocalització la tenen mamífers com els ratpenats, els dofins o alguns ocells. Mercès als sons que genera colpejant la seva llengua contra el paladar -dos o tres cops per segon-, Daniel Kish pot detectar si es troba davant d´un arbre, una porta o un cotxe, mercès als ressons que el so genera en rebotar contra aquests objectes, reconstruint una imatge del lloc on es troba.

domingo, 23 de septiembre de 2012

Exploració de Mart

El Curiosity s´ha proposat l´estudi i anàlisi d´una roca del tamany d´una pilota de futbol i amb forma de piràmide i farà servir els seus avançats mitjans per agafar mostres i perforar-la amb raigs X. El robot, es troba posicionat a uns dos metres i mig de la roca. L´equip de la missió està planificant tocar la roca amb un espectòmetre per determinar la seva composició elemental u farà servir una càmera que té implementada a un braç mecànic per prendre fotografies de prop. La pedra es troba a mig camí del lloc on va aterrar i el lloc de destinació del Curiosityu, al cràter Gale.

sábado, 22 de septiembre de 2012

L´Endeavour fa el seu últim viatge

El transbordador Endeavour ha fet el seu últim enlairament i ha aterrat a Los Angeles per convertir-se en peça de museu després de 20 anys de viatges orbitals. La nau va aterrar a sobre d´un Boeing 747 després de fer una exhibició de més de cinc hores per Califòrnia. Personal de la NASA, polítics i personal del museu de ciències de la ciutat, van rebre l´Endeavour front l´hangar de la United Airlines. El transbordador de 88 tones, va despegar per primer cop al 1992 i fins el 2011 va fer 25 missions, 4.671 òrbites al voltant del planeta  i uns 197.761.261 km., una distància superior a la separa la Terra del Sol. Van ser les primeres naus orbitals reutilitzables; es llançaven amb un coet i aterraven amb un planejador. Mai s´havia fet alguna cosa semblant.

jueves, 20 de septiembre de 2012

Trobat un papir amb informació de Jesucrist

Un bocí d´un papir del segle IV que podria formar part d´un evangeli apòcrif, fa menció al matrimoni de Jesucrist, posant a sobre la taula un altre cop la teoria ja coneguda que Jesús va estar casat. L´estudi, de la professora Karen King de la Harvard Divinity School a Massachusetts, detalla que el fragment del papir inclou la frase en copte -llenguatge dels antics cristians a Egipte-, "Jesús els va dir, la meva esposa...".  Per la investigadora és la primera prova de què alguns cristians primers creien o savien que Jesús havia estat casat. La tradició cristiana s´encaparra en dir que no va contraure matrimoni. El papir, escrit per ambdues cares, només és legible per una i és propietat d´un col.leccionista anònim que va contactar amb la professora King per investigar aquesta làmina.

miércoles, 19 de septiembre de 2012

Notícies del Curiosity

El Curiosity ha captat a la seva estada a Mart un eclipsi parcial de Sol provoocat per la lluna de Mart, Phobos en creuar per davant del Sol. Les imatges van ser preses el passat 13 de setembre i ha permès veure les diferències entre els eclipsi solars de la Terra i els que es poden veure a Mart. En el nostre cas, com la Lluna es troba a 356.000 km. de la Terra, el satél.lit bloqueja la imatge del Sol. Però en el cas de Mart, el seu satèl.lit Phobos només es troba a 22 km., per la qual cosa el seu pas no oculta més que una porció petita de la imatge de l´astre rei. Segons Jennifer Trosper, directora de la missió, al llarg del poper mes n´hi haurà tres oportunitats més d´obtenir noves imatges i fotografies dels eclipsis.

martes, 18 de septiembre de 2012

Científics inserten xips en paneroles

Les paneroles podrian ajudar en tasques diverses. Aquesta és la conclusió i estudi d´un grup de científics de la Universitat Estatal de Carolina del Nord, en què inserten microxips als insectes per controlar els seus moviments. Ja coneixem la ressistència d´aquests animals, capaces de infiltrar-se en qualsevol lloc. Així han pensat que si són controlades a distància, poden fer-se servir en situacions de rescat o per tenir informació sobre la localització de supervivents. Un dels investigadors, Alper Bozkurt, professor d´enginyeria elèctrica, produir de moment robots petits implica molts entrebancs i s´ha optat per investigar acoplant a les paneroles un xip -amb una tècnica que es diu biobòtica- a l´esquena de l´insecte emetent descàrregues que condicionen els seus moviments. La investigació cerca crear una connexió sense fil biològica amb les paneroles i fe una xarxar de sensors intel.ligents mòbils.

lunes, 17 de septiembre de 2012

Echor, la vivenda sostenible

Els fabricants de construcció Cemex, Grupo Cementos Portland Valderrivas, Holcim y Lafarga han presentat al Solar Decathlon 2012, la vivenda Echor, una construcció feta en formigó i que segons els seus creadors, té totes les aventatges en l´aïllament tèrmic, la reducció del consum energètic i les emissions de CO2. Segons l´arquitecte Alfonso Burón, el formigó és un material constructiu amb molta ressistència que millora la qüestió tèrmica dels edificis, amb menys despesa energètica i un estalvi calculat d´uns 4 mesos de consum d´energia per vivenda a l´any. La idea va sorgir a rael dels estudis realitzats per la Universitat de Sevilla i l´Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja, coordinats per l´Institut Español del Cemento y sus Aplicaciones (IECA) i ha tingut el patrocini de Cemex, Portland Valderrivas, Holcim y Lafarga. El prototipus té forma de contenidor prismàtic amb uns 100 metres quadrats construïts  i es pot visitar pel públic fins el 29 de setembre al recinte de la Villa Solar de Decathlon a la Casa de Campo de Madrid

viernes, 14 de septiembre de 2012

Japó anuncia que deixa l´energia nuclear

Els accidents a les centrals de Fukushima han portat al govern del Japó a anunciar el cessament total de la producció nuclear al 2030. La decisió va ser adoptada pel govern i és un gir a la política energètica de Japó que abans de la crisi del tsunami obtenia un terç de les seves necessitates elèctriques, mitjançant la producció nuclear. Japó es converteix en el tercer país, després d´Alemanya i Suïssa en afirmar la seva intenció de posar fi a la producció nuclear.

jueves, 13 de septiembre de 2012

Troballa d´un meteorit "rar" al Sahara

Diversos bocins d´un meteorit sense alteracions qualificat de "rar han estat trobats al Sahara i estan sent analitzats amb molt de detalla a la Universitat d´Agadir, al Marroc. Es creu puguin tenir encara mol.lècules orgàniques i microdiamants. La troballa es va produïr el maig passat en què soldats marroquís van veure un estel fugaç i una sèrie d´explosions posteriorment. Una missió desplaçada al lloc per conèixer el fenómen va poder trobar una gran quantitat de fragments de meteorit. Ara aquests fragments estan essent analitzats pel professor Abderrahman Ibhi, expert astrònom i mestre a la Universitat Ibn Zhor d´Agadir. Segons ha declarat el professor és un meteorit sense alteracions en ser trobat i portat poc després d´aterrar a la superfície, sense que hagi donat temps a l´alteració de l´oxígen i l´aigua del nostre planeta. Els fragments són d´un color negre en ser un meteorit carbonatat, ric en carbó, el que li permet suposar que pot tenir al seu interior mol.lècules orgàniques de gran valor científicv perquè podrien tenir les claus sobre l´origen de la vida a la Terra.

miércoles, 12 de septiembre de 2012

Astrónomos de la Universidad de Portsmouth (Reino Unido) han llevado a cabo un estudio que señala que la energía oscura, que procede de la misteriosa sustancia que se cree que ha participado en la aceleración de la expansión del Universo, existe realmente. Concretamente, su estudio apunta a que las probabilidad de su existencia son de un 99,996 por ciento.

Hace una década, los astrónomos observaron el brillo de las supernovas distantes y se dieron cuenta de que la expansión del universo parece estar acelerándose. Esta aceleración se atribuye a la fuerza de repulsión asociada con la energía oscura que, según las teorías actuales se cree que forma 73 por ciento del cosmos.
A pesar de que los investigadores que hicieron este descubrimiento, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt y Adam G. Riess, recibieron el Premio Nobel de Física en 2011, la existencia de la energía oscura continúa siendo un tema de debate entre la comunidad científica.
Hasta ahora se han utilizado numerosas técnicas para confirmar la realidad de la energía oscura. Una clara evidencia de esta energía proviene del Sistema de Detección Integrado Sachs-Wolfe. Esta teoría señala que el fondo cósmico de microondas, la radiación del calor residual del Big Bang, se ve por todo el cielo, de manera que esta radiación se volvería un poco más azul a su paso por los campos gravitatorios de grumos de materia, un efecto conocido como corrimiento al rojo gravitacional.
En 1996, dos investigadores canadienses llevaron esta idea al siguiente nivel. Su trabajo sugiere que los astrónomos pueden buscar estos pequeños cambios en la energía de la luz (fotones) comparando la temperatura de la radiación con mapas de galaxias en el universo local.
De este modo, en ausencia de la energía oscura no habría correspondencia entre los dos mapas (el de fondo de microondas cósmico distante y el de la distribución de galaxias relativamente cercano), pero si esta existiera supondría el efecto contrario: los fotones del fondo cósmico de microondas ganarían energía al pasar por grandes trozos de masa.

También tiene detractores que buscan otras explicaciones

El Sistema de Detección Integrado Sachs-Wolfe, utilizado por primera vez en 2003 fue considerado inmediatamente como una prueba fehaciente de que la energía oscura existe, de hecho fue nombrado 'descubrimiento del año' por la revista 'Science'.
Sin embargo, también ha tenido sus detractores, que indicaban que la señal de energía oscura obtenida era demasiado débil, por lo que algunos científicos sugirieron que podría ser consecuencia de otras fuentes, como el polvo de la Vía Láctea.
Ahora, el nuevo estudio, publicado en 'Monthly Notices' de la Royal Astronomical Society, ha investigado, a lo largo de dos años, esta teoría y ha examinado todos los argumentos en contra del Sistema de Detección Integrado Sachs-Wolfe. En este trabajo, el equipo ha mejorado los mapas utilizados en la obra original y, gracias a este análisis se ha llegado a la conclusión de que existe una probabilidad del 99,99 por ciento de que la energía oscura sea responsable de las partes más calientes de los mapas del fondo cósmico de microondas.
El autor principal del trabajo, Giannantonio Tommaso, ha apuntado que, además "este trabajo también habla de las posibles modificaciones a la teoría de Einstein de la relatividad general".
A su juicio, "la próxima generación de fondo de microondas cósmico, y los futuros estudios de galaxias, deberían proporcionar la medición definitiva, ya sea la que confirma la relatividad general, incluyendo la energía oscura, o incluso más intrigante, exigiendo una comprensión completamente nueva de cómo funciona la gravedad".

Científics russos troben cèl.lules de mamut

Investigadors de Rússia han fet l´anunci de la troballa de cèl.lules de mamut en bon estat a la república siberiana de Yakutia, i han indicat que en ser tan excepcional pot obrir el pas a una possible clonació d´aquest animal prehistòric. La troballa s´ha fet a uns cent metres de fondària amb molt material per a la investigació, segons el cap de la investigació paleontològica Semión Grigoriev, entre el què s´inclou teixit greixòs, llana i medul.la òssia. A l´expedició van participar a més, científics d´Amèrica, Anglaterra, Japó, Canadà, Suècia i Corea del Sud. El científic sudcoreà Hwang Woo-suk, expert en clonació animal de la Fundació d´Investigació Biotècnica de Seúl ja ha demostrat el seu interès.


martes, 11 de septiembre de 2012

Spotify planeja canvis a la versió web

El servei de música en streaming Spotify http://www.spotify.com/es/ treballa en nou disseny de la seva versió web, amb noves llistes de reproducció, un més ampli catàleg i una interface més intuïtiva. Així Spotify ha decidit donar un pas endavant i deixar a un costat les actualitzacions per fer un redisseny que arribarà els propers mesos als aparells domèstics dels usuaris. Malgrat la seva gran presència al mercat de plataformes de música, Spotify vol competir amb altres plataformes amb millors funcionalitats a la web. A més preveu activar una opció de sincronització per poder accedir des de qualsevol dispositiu.

lunes, 10 de septiembre de 2012

Tarragona acull l´Smart Cities Meeting Point

Tarragona acull per primer cop l´Smart Cities Meeting Point, una trobada internacional on s´intercanvien experiències i coneixements sobre el plantejament i la gestió de les ciutats intel.ligents. El Congrès està organitzat per la Jove Cambra Internacional i la col.laboració de l´Ajuntament. La cita es fa a l´Smart Parc Tabacalera, un projecte pioner a la ciutat dissenyat amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica aprofintant l´aigua de pluja i del clavegueram pel rec. L´Smart Cities Meeting Point té la participació d´experts d´Alemanya, Bèlgica,Holanda i Rumania en una cita amb diversos eixos temàtics, com l´economia, la planificació urbanística i la mobilitat, l´estalvi energètic, la qualitat ambiental i la innovació.

viernes, 7 de septiembre de 2012

En el camí contra el càncer

El doctor Josep Baselga, metge prestigiòs que acaba de ser nomenat nou responsable mèdic de l´Hospital Memorial Sloan-Kettering de Nueva York, ha manifestat que la descoberta que ha portat a terme un equip científic amb el projecte Encode, explicant el funcionament de l´ADN és d´una enorme trascendència, afirmant que el descobriment del funcionament del genoma és com l´arribada de l´home a la Lluna i ara es pot treballar molt directament per descobrir els secrets del càncer. El metge indica que el genoma humà està codificat i les mutacions que causen els tumors i el càncer estan essent descrites, i el repte als propers anys serà portar aquestes descobertes al terreny pràctic dels malalts. 

jueves, 6 de septiembre de 2012

Científics aconsegueixen destruir les cèl.lules malignes

Un equip d´investigadors japonesos ha desenvolupat una tecnologia de radioteràpia amb neutrons que destrueix només les cèl.lules malignes en casos de tumor cerebral sense fer mal el teixit sa. L´equip està format per científics del Col.legi Mèdic d´Osaka, la Universitat de Kyoto, la indústria Stella Pharma i el trust Suimoto Heavy Industries i ha basat aquesta tècnica experimental en l´anomenada captura neutrònica de boro (BCNT). La tècnica consisteix en fer servir un accelerador de partícules que ocupa uns 3 metres d´amplada i amb un preu d´uns 30 milions d´euros, en lloc d´un reactor per crear els neutrons destinats a la teràpia. Els investigadors han presentat una sol.licitud per a realitzar assajos clínics fent servir la tecnologia en els malalts que hagin patit recaigudes en tumors molts agressius. 

miércoles, 5 de septiembre de 2012

Codificació QR al Raval

Els codis QR, penjats en un rètol amb el títol ‘Raval Scan & Dance’, estan distribuïts en llocs com el MACBA,la Filmoteca de Catalunya, el Mercat de la Boqueria o la Rambla del Raval. És un projecte subvencionat per l´Obra Social La Caixa i col.laboren entitats com la Fundació Tot Raval, el Museu Marítim, el CCBB, l´Escola Primària de Drassanes o el Centre d´Arts Santa Mónica. Aquesta ruta cultural i musical es mantindrà fins el proper 30 de setembre i està desenvolupant-se. Qualsevol usuari que visqui al   Raval o sigui amic del barri i vulgui un video que identifiqui la seva identitat cultural mitjançant la dança pot fer-ho a la web www.codificat.com enviant un correu; si tens smartphone amb internet es pot veure els videos mitjançant un mapa a la pàgina web.

lunes, 3 de septiembre de 2012

Obre IFA, la Fira d´Electrònica

IFA, la més gran fira electrònica d´Europa, va obrir l´últim dia d´agost les seves portes a Berlín amb nous models de telèfons intel.ligents i tablets de nou disseny. Aquesta fira, que es desenvolupa fins el dimecres 5 de setembre, atrau a professionals i a públic divers per veure les últimes notícies i invencions tant a l´electrònica professional com d´oci i de la llar, amb més de 1.400 expositors. L´any passat va atraure uns 238.000 visitants amb un moviment de 3.700 milions d´euros. 

domingo, 2 de septiembre de 2012

Google pagarà en Alemanya per mostrar titulars de diaris

Les empreses editores de mitjans han aconseguit que a Alemanya s´aprovès un polèmis pronjecte de llei que obligarà a motors de búsqueda com Google, que mostren pàgines web que funcionen com agregadors de notícies de diaris digitals, a pagar als mitjans per mostrar els titulars dels seus diaris de cerca de notícies. 
La reforma de la Llei de propietat intel.lectual aprovada pel govern alemany suposa la creació d´un nou canon que permetrà els editors alemanys cobrar llicències per l´ús que es fa a interneta del seu material informatiu. El portaveu de Google al nord d´Europa, Kay Oberbeck, adverteix que una regulació com la que s´aprovat bloqueja el desenvolupament d´internet, menyscava la llibertat d´informació a Alemanya. 

sábado, 1 de septiembre de 2012

El Curiosity segueix en marxa

La Nasa ha donat a conèixer noves imatges de Mart. Les fotos mostren muntanyes de roca estratificada en la pendent més baixa del Monte Sharp, l´àrea on els científics volen centrar la seva investigació sobre les condicions per a la vida a Mart. Curiosity ha transmès també un missatge gravat de felicitacions del cap de la Nasa, Charles Bolden. És la primera vegada que una gravació d´una veu humna s´envia des de la Terra a un altre planeta i torna. Curiosity va començar a recórrer la superfície del planeta vermell abans de posar-se a fer experiments científics. El passat dimarts la sonda va avançar 16 metres en la seva tercera prova de conducció realitzada fins ara. L´inici d´una rodada de 400 metres és inminent. En aquesta rodada arribarà a Glenelg, que és un punt on s´entrecruen tres tipus diferents de terreny que podran analitzar (com ja se sap la missió té com objecte establir si en algun moment va haver condicions propícies per l´existència de la vida).
A més per primer cop una gravació musical ha estat transmesa a la Terra, un cop que el Curiosity ha retransmés la cançó 'Reach for the stars' del músic will.i.am, integrant de Black Eyed Peas.
El cap de la NASA Charles Bolden en la seva alocució en el missatge anima als alumnes a estudiar ciències, tecnologia i matemàtiques: "Mart sempre ens ha fascinat i el Curiosity ens parla de les coses que ens ajudaran a aprendre si la vida era possible allà".