La reserva natural protegida del volcà Tacaná a l´estat mexicà de Chiapas rep cada cap d´any milers de papallones, que en la llengua indigena les anomenen "mam Pak´al Tsix A" que vol dir papallones d´ales d´aigua. Aquest fet de la natura es converteix en un fenòmen turístic ja que entre les plantes del cafè i els arbres de clima fred a una alçada de 1.250 metres sobre el nivell del mar, es poden apreciar papallones qüasi transparents, que són estudiades pels especialistes. Els habitants de la regió consideren ellloc un santuari per aquesta espècie i han instal.lat una protecció amb la intenció de reservar l´espai dels visitants.
jueves, 29 de diciembre de 2011
martes, 27 de diciembre de 2011
La Península Ibèrica de nit
A la nit una munió de llums proporciona el perímetre de l´estat espanyol i Portugal, és la imatge del dia realitzada per la NASA. La web de la NASA és pàgina web oficial per compartir imatges, històries i descobriments sobre el clima i medi ambient. En una imatge de plànol oblic en què destaquen tonalitats amarronades i ocres i clarament les ciutats de Lisboa, Madrid i Sevilla per la quantitat de enllumenat públic i la resta de punts de llum de la península. La imatge va ser presa el 4 de desembre, des de l´Estació Espacial Internacional (EEI).
domingo, 25 de diciembre de 2011
Google llançarà la seva tablet el 2012
Google ha confirmat que llançarà el 2012 la seva pròpia tablet. Serà una competència brutal amb Apple els propers anys. Sembla que el futur dispositiu funcionarà amb el nou sistema operatiu mòbil Android 4.0 , que és conegut com Ice Cream Sandwich. Apple lidera el nínxol de mercat amb l´iPad, que van fer a prop del 97,2 % de tot el tràfic referenciat per tablets en usa, però Google anuncia batalla i segurament farà alguna associació amb un gran fabricant de dispositius per portar el seu dispositiu Nexus.
sábado, 24 de diciembre de 2011
Google Maps permet viatjar al passat
Viatjar en el temps és possible amb Google Maps. Amb aquesta aplicació es podrà retornar diversos segles darrera per saber com eren les ciutats, amb l´aplicació Pastmapper, que fa servir un llenguatge visual dels mapes online per descriure el món del passat. El servei de mapes ofereix una visió complerta de les ciutats, trobar carrers i establiments. mercès al treball d´un usuari, Brad Thompson que porta als ciutadans de San Francisco al segle XIX,, concretament al 1853. Thompson ha estat al llarg de dos mesos fent vells mapes de la ciutat amb el programa de disseny gràfic illustrator i amb l´API de google ha pogut introduir a la base de dades perquè apareixin. És una versió de prova però els usuaris ja poden trobar enclavaments, barris i urbanitzacions, carrers, etc.
miércoles, 21 de diciembre de 2011
Descoberts els primers planetes extrasolars semblants a la Terra
La NASA ha anunciat el descobriment dels dos primers planetes extrasolars tan petits com la Terra en la recerca de la vida extraterrestre. Els planetes orbiten al voltant de l´estel Kepler, a 945 anys llum de la terra. Els planetes són massa a prop del seu estel per estar habitats. Des del descobriment dels primers planetes extrasolars el 1995 que eren gegants gasosos propers als seus estels, el repte és trobar planetes més semblants a la Terra. La NASA va llançar el telescopi Kepler el 2009 per trobar planetes petits com la Terra, confirmant que ja tenim capacitat tècnica per detectar-los. La propera fita és trobar planetes petits i freds.
lunes, 19 de diciembre de 2011
El programador Pablo Soto ha estat absolt dels càrrecs d´infracció de la propietat intel.lectual que l´enfrontaven a la indústria discogràfica, sortint innocent de la demanda que l´havien interposat. Pablo Soto és un programador de software creador dels sistemes d´intercanvi d´arxius 'peer to peer' (P2P) ManolitoP2P y Blubster. El 2008 discogràfiques del món, entre elles Promusicae, Sony o EMI, van presentar una demanda conjunta contra Soto, defensant que les aplicacions s´havien creat per fomentar la piratería. La defensa ha mantingut que Pablo Soto no ha prestat un servei sinò que ha posat a disposició dels usuaris eines per compartir continguts. La prestació d´aquestes eines és el que el jutjat ha interpretat com una acció lliure de ser una infracció.
sábado, 17 de diciembre de 2011
Mor l´inventor Manuel Jalón
L´enginyer Manuel Jalón, inventor de la fregona, ha mort a Saragosssa als 86 anys. Manuel Jalón va ser conegut per ser l´inventor de la fregona, però a més tenia altres patents importants com la xeringa d´un sol ús i altres de tipus industrial. Havia nascut a La Rioja, va viure a Nord-america i a Finlàndia però la part més important de la seva vida la va passar a Saragossa. Aquí va treballar a la base aèrea, però al 1958 va crear l´empresa de fregones aragonesa Manufacturas Rodex. Va ser molt reconegut per treure la dona del terra aixecant els seus adolorits genolls i les seves mans.
viernes, 16 de diciembre de 2011
El llibre canvia
Poquet a poquet com qui no vol la cosa el llibre digital es va fent el forat que la modernitat li dóna. Les pors van desapareixent i el llibre digital es queda entre nosaltres pel que sembla. Les vendes han crescut un 40%. Amazon ha presentat el seu llibre digital, el Kindle que camina amb més de 22.000 llibres. El preu i l´ús de tauletes digitals estan obrint els inconvenients dels més reticents. La Casa del Llibre ja va apostar en el seu moment per posar en marxa el seu projecte Tagus amb més de 60.000 títols , una xarxa incorporada i un e-reader propi amb una estratègia de modernitat, simplificar processos i un fons d´armari brutal. S´imposarà es veu clar.
jueves, 15 de diciembre de 2011
Guia del bosó de Higgs
Hi ha dos tipus de partícules elementals a la natura. Els fermions, que estan relacionats amb la matèria i que inclouen electrons i quarks, que formen els àtoms (el cos humà, p.ex., està format de fermions) i els bosons, que estan relacionats amb les forces (el fotó, p.ex., és el portador de la força electromagnètica). El bosó de Higgs és una partícula elemental relacionada amb la massa i la seva existència va ser predita i teoritzada pels físics els anys 60 i la seva existència ha estat confirmada en molts experiments. Però el raonament teòric no explicava perquè el fotó (que té electromagnetisme) no té massa mentre que els bossons W i Z sí tenen massa. Per resoldre el problema es va proposar que igual que n´hi ha un camp electromagnètic del que depenen les propietats electromagnètiques de les partícules, n´hi ha un camp de Higgs del que depèn la massa dels bossons. Si això és correcte, té una implicació molt important ja que si tots els camps de força quàntics han de tenir partícula associada, si n´hi ha un camp de Higgs també ha d´existir un bosó de higgs. ¿Per què es important trobar-lo? Perquè és l´única partícula del model teòric físic l´existència del qual no s´ha pogut demostrar en experiments. Si es descobreix, significarà que la teoria actual que explica l´univers és correcte, descartant així les visions que questionen el plantejament científic d´explicació de la nostre univers i de la nostra existència.
miércoles, 14 de diciembre de 2011
Cosmocaixa estrena el primer planetari en 3D
L´empresa nord-americana Sky-Skan s´ha encarregat de montar una instal.lació única a l´estat espanyol i la segona a Europa d´aquestes característiques. Projecta imatges en tres dimensions a la cúpula del planetari fent que l´espectador estigui envoltat d´estels i planetes mercès a imatges i reproduccions agafades mitjançant l´observació. Podrem gaudir embarcant-nos a l´estació espacial internacional per veure la Terra o viatjar a galàxies encara desconegudes però estudiades.
lunes, 12 de diciembre de 2011
Bateria inesgotable
Les nanopartícules de coure serveixen per a desenvolupar bactericides. Segons Colin Wessels de la Universitat de Stanford (Califòrnia, USA), també per allargar la vida de les bateries fins a 30 anys. L´estudiant és l´autor d´un paper publicat a la revista Nature en què assegura haver trobat la solució per a multiplicar per cent el nombre de cicles de càrrega i descarrega que dóna suport una bacteria actual i sense increment de costos, el que significa un progrés important respecte l´impacte ambiental. L´experiment és encara primigeni, però els tests de laboratori són prometedors.
viernes, 9 de diciembre de 2011
Missió de la NASA a Mart
La NASA ha iniciat la missió Mars Science Laboratory (MSL) amb el llançament del vehicle Curiosity, un rover més gran que els anteriors i que arribarà al planeta vermell el 6 d´agost de 2012 i prendrà dades sobre la superfície de Mart al llarg d´un any marcià (que equival a uns 687 dies terrestres) amb una tecnologia molt sofisticada. El gran objectiu és valorar el potencial biològic, estudiar els processos planetaris determinants en l´habitabilitat i mesurar els nivells de radiació. Les medicions serviran per plantejar futures missions amb millor instrumental per detectar vida. Curiosity s´ajustarà en les seves medicions al criteri astrobiològic de “seguir l´aigua”, i es posarà en una zona escollida pels indicis d´aigua al passat, el cràter Gale, on cercarà altres ingredients bàsics de la vida com carboni, nitrògen, fòsfor, sofre i oxígen.
lunes, 5 de diciembre de 2011
La importància de les matemàtiques
Roger Guimerà i Marta Sales investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han desenvolupat un model matemàtic que pronostica amb un percentatge d´encert de prop del 87% què votarà cadascú dels membres del tribunal suprem americà, fent servir els algoritmes: s´identifiquen i es relacionen relacions ocultes entre els magistrats i els casos sotmesos al seu criteri, essent estudiats els magistrats com unitats d´una mateixa xarxa complexa. El treball dels investigadors es publica a la revista New Scientist. Coneixent la decisió de vuit jutges, els algoritmes poden determinar la decisió del nové jutge ja que el model computacional prediu qui vota amb qui i com votarà la persona.
sábado, 3 de diciembre de 2011
Els maies sembla que no van predir el final del 2012
Les teories apocalíptiques de finals del món es succeeixen de forma regular amb diversos finals. Una de les més antigues i mes temudes, és la del fin del món previst fa milers d´anys pel 21 de desembre del 2012, segons el calendari maia. Ara aquesta teoria ha estat rebutjada per experts en aquesta cultura. El calendari maia marca el final d´un cicle de 5.126 anys al voltant del 12 de desembre de 2012 quan segons la teoria hauria de tornar Bolon Yokte, un déu maia associat a la guerra i la creació. L´autor José Argüelles va qualificar la data com el final d´un temps com la coneixem, en un llibre que el 1987 va portar a tot un seguit de llibres que anunciaven el final. Ara uns quants dels millors especialistes s´han aplegat a una antiga ciutat maia del sud de mèxic per determinar que simplement suposa elfinal d´un període i l´inici d´un altre. El calendari maia arrenca al 3.114 a.C i està dividit en períodes d´uns 394 anys anomenats baktuns. Els maies consideraven el 13 un nombre sagrat i aquest baktun conclu el proper any.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)