El telescopi espacial Planck ha capturat en una imatge la primera llum de l´Univers, llum de fa més de 13.000 milions d´anys quan es va produir el Big Bang. La imatge es capta en veure de forma especial les anomenades "hiperfreqüències" o radiació còsmica de fons (CMB en anglès) i que té el seu origen uns 380.000 anys després del Big Bang. Científics de la Universitat de Cambridge han catalogat aquesta imatge com una mins d´informació. Aquesta llum, que encara hi és a l´espai, present al llarg d´aquests milions d´anys, té una temperatura de 2,7 °C por sobre del 0 absolut de -273,15 °C, quan la mecànica quàntica estableix que les partícules deixen de moure´s. (a la fotografia, les restes de llum del Big Bang a l´univers).
jueves, 21 de marzo de 2013
Captada la primera llum de l´Univers
miércoles, 20 de marzo de 2013
Google escala el planeta
Google Street View ha donat un pas endavant en poder veure des de l´ordinador llocs del món. Fins ara els usuaris del servei podien veure carrers, ciutats, carreteres de qualsevol país del món. També edificis, llocs d´interès o negocis. Ja havien fet alguna immersió al mar. Però ara han fet el cim; s´han apropat als cims més grans del món com l´Everest, l´Aconcagua o el cim Elbrus. Estan més a prop, només des de casa teva. Molt bó el treball de mapa i visionat de Google.
martes, 19 de marzo de 2013
Proves de vida a l´univers
Els científics estan cada vegada més a prop de trobar activitat biològica a altres planetes. L´activitat que ha dut a terme el Curiosity ha pogut demostrar que es pot aconseguir arguments per justificar que un planeta ha tingut activitat biològica, és a dir vida, en algun moment de la seva història. Per més inri, astrònoms han detectat aigua en un planeta que es troba a 130 anys llum del nostre planeta. El Curiosity ha trobat sota la superfície de Mart, carboni, hidrògen, nitrògen, oxígen, fòsfor i sofre, els sis elements més importants en presència al cos humà. Els ha trobat en un cràter avui desert, però que segur en el passat va estar plé d´aigua que no impedirien pel que sembla, els processos biològics.
lunes, 18 de marzo de 2013
Descobert un gas misteriós a Tità
La missió espacial Cassini ha fet una troballa inquietant: a l´atmosfera del satèl.lit Tità (del planeta Júpiter), a una alçada entre els 600 i els 1200 km, n´hi ha un gas amagat la presència del qual es manifesta per una gran radiació a infraroig proper quan l´objecte és il.luminat. La descoberta s´ha dut a terme per investigadors del CNR d´Itàlia i de l´Institut d´Astrofísica d´Andalucia. L´atmosfera de Tità té el 98,4% de nitrògen, l´1,6% metà, 0,1-0,2% d´hidrògen i altres substàncies. El fet que el gas desaparegui de nit, pot indicar que es tracta d´un gas que s´excita sota condicions d´il.luminació solar o es destruït al llarg de la nit.
sábado, 16 de marzo de 2013
Samsung continua innovant a la telefonia mòbil
El mercat de la telefonia mòbil continua sent una autèntica bogeria. L´empresa Samsung s´està convertint en un referent. Fa uns dies va guanyar el premi al millor mòbil al World Mobile Congress celebrat a Barcelona amb el model Galaxy S III. Ahir va presentar a Nueva York el Galaxy S 4, el seu nou model. És una picada d´ullet al consumidor i supera a l´anterior en tots els seus aspectes com pantalla, velocitat o memòria. Porta la pantalla fins a les 5 polzades i una definició impressionant de (1920 x 1080 Full HD). Però el millor està en les innovacions no físiques: incorpora l´Smart Pause, un sistema que atura la reproducció d´un video quan l´usuari deixa de mirar a pantalla i prossegueix quan hi tornes. O per exemple, amb la mirada o un gest de la mà es posa en funcionament l´Smart Scroll que mou cap a dalt o a baix les pàgines d´internet o mails. Impressionant.
viernes, 15 de marzo de 2013
IBM ajuda contra el càncer
El gegant IBM ha fet un pas endavant per ajudar en la lluita contra el càncer. La seva supercomputadora Watson, s´ha posat a treballar amb informació massiva amb l´objectiu d´ajudar a guanyar temps al temps. En col.laboració amb l´asseguradora WellPoint i el centre pel tractament del càncer Memorial Sloan-Kettering de New York ha, el superordinador ha estat filtrant unes 600.000 proves mèdiques i dos milions de pàgines de 42 diaris mèdics i assaigos clínics. Així s´espera pugui accelerar la forma en què s´analitzen les dades per fer millor diagnòstics i trobar el tractament òptim.
miércoles, 13 de marzo de 2013
Google aposta fort pel consum
Google està a la boca de tothom: primer ha estat amb les seves revolucionàries ulleres que estan triomfant arreu. És un gadget de realitat augmentada que executa ordres mitjançant la veu, prendre fotografies i videos i videoconferències i penjar-les en temps real a Internet. Després de les Project Glass, ara es presenta amb un altre innovació, les Talking Shoe, unes sabatilles esportives que parlen. Google ha presentat el prototipus a Austin, projecte que ha dut a terme en col.laboració amb la firma YesYesNo, lágència de publicitat 72andSunny i Adidas. Les sabates intel.ligents es connecten amb un smartphone mercès a tecnologia sense fils, amb sensors que són capaços d´enregistrar l´activitat física de l´usuari i interactura amb ell. Faran parlar.
martes, 12 de marzo de 2013
Marvel publica primeres edicions dels seus còmics
La gran Marvel, http://marvel.com/ editoria i creadora d´una part molt important de la història del còmic, ha decidit publicar on line 700 primeres edicions dels seus còmics. Marvel va crear Los cuatro Fantásticos, Spiderman, X-Men o Los Vengadores, i ha posat a disposició a Internet primeres edicions dels seus títols mitjançant l´app i la web de l´empresa, dins del projecte "Marvel#1". Així es podran descarregar a tablets, smartphones i portàtils els primers números d´aquests còmics de llegenda. Hem de tenir present que Marvel té més de 13.000 títols al seu catàleg.
Nous estudis sobre Stonehenge
Stonehenge, la més famosa formació prehistòrica del sud d´Anglaterra, va ser primer un cementiri de les classes priviliegiades i després un centre de peregrinació i grans celebracions, segons un estudi d´investigadors anglesos. La impressionant construcció de grans pedres, ha tingut moltes teories i en ser única, ha estat catalogada com a patrimoni de la Unesco. Calendari, observatori o temple han estat algunes de les funcions que han prosperat com a possibles funcions. Però el nou estudi, avala que es tractaria d´un gran cementiri per famílies d´èlit sobre els 3.000 anys abans de Jesucrist. Uns 500 anys després, sobre els 2500 abans de Crist va tenir una funció de celebració, fins que van canviar els hàbits i costums de la societat del moment.
domingo, 10 de marzo de 2013
Trobats antics canals d´aigua a Mart
Investigadors de l´Institut Smithsonian i la NASA han descobert i reconstruït en 3D la xarxa de canals subterranis a Mart Vallis, una vall del planeta vermell que va patir una gran inundació en el període dels últims 500 milions d´anys. Per fer l´estudi, publicat a Science, s´ha empreat el radar Sharad de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter. S´ha descobert a més que els canals es van tallar al llarg de dos fases d´erosió, fa entre 10 i 500 milions d´anys.
sábado, 9 de marzo de 2013
Els dofins es criden pel seu nom
Una investigació portada a terme sobre els dofins ha determinat que les seves estructures cerebrals són molt complexes i s´associen amb les dels sers humans i els primats amb habilitats socials i empaties. El tamany del seu cervell és el més gran del regne animal en relació al seu cos i s´ha descobert que es criden pel seu nom. Randall Wells, un dels investigadors ha afirmat que els xiulets que fan són en realitat noms abstractes amb què es reconeixen. L´estudi s´ha portat a terme per la Universitat de St. Andrews d´Escòcia en col.laboració amb el Sarasota Dolphin Research Program, el Woods Hole Oceanoghraphic Intitute de Massachussets, la Chicago Zoological Society i segons els resultats cada dofí fa el seu propi so que descriu la seva identitat individual. L´estudi s´ha fet amb les grabacions de 250 dofins entre els anys 1984 i 2009.
jueves, 7 de marzo de 2013
Bateries flexibles
Investigadors de la Universitat d´UCLA estan fent servir fulles de grafeno, formada per carboni pur que només té el gruix d´un àtom. Aquest mínim gruix, pot fer canviar el món dels smartphones i tablets, ja que permet que aquest tipus de dispositiu sigui extremadament fi. Els prototipus de bateries han estat realitzats amb una gravadora de dvd i això ha fet que el procès sigui barat i ràpid, creant 100 supercondensadors en mitja hora. La càrrega (també la descàrrega) seria molt ràpida, valorant-la en uns cinc segons. La seva finesa fa que es puguin adaptar i prendre formes curves acoplant-se a altres objectes, obrint un nou camí per qualsevol tipus de gadgets.
Etiquetas:
Bateries,
Grafeno,
Informàtica,
Smartphones
lunes, 4 de marzo de 2013
Rajos X per netejar l´aire
Un equip d´investigadors americans ha creat un dispositiu de rajos X per netejar l´aire de virus i bactèries així com de substàncies tòxiques per la salut. El seu invent, s´anomena ESP SXC, pot millorar la qualitat de vida dels pacients amb malalties amb al.lergies i incrementar la seguretat. Els ESP (o precipitadors electrostàtics) ja funcionen per netejar mitjançant la ionització, però no funcionen prou bé amb elements ultrafins. Els filtres HEPA (High Efficiency Particulate Air) també són empreats amb freqüència. Per millorar aquests sistemes, el grup d´investigació amb Eric Kettleson, Jill Schriewer, Mark Buller i Pratim Biswas han afegit un sistema de rajos X tous a un emissor ESP, amb què han protegit a ratlins de laboratori d´una àmplia gama de patògens.
sábado, 2 de marzo de 2013
El perill dels ansiolítics
Una investigació portada a terme a Suècia, ha posat en qüestió que els ansiolítics siguin saludables. Investigadors del país escandinau van sotmetre a diverses espècies de pesca a la ingesta d´Oxazepam. El resultat és que es van trobar diversos canvis en la seva activitat: es van tornar menys sociables, molt més actius i la seva manera de menjar era més voraç. L´informe, presentat a l´Associació americana de ciència avançada, incida que s´ha d´anar en compte amb aquests medicaments ja que els rius mantenen un fort nivell després de ser expulsats pel ser humà. Per contra, i sospitosament diria, l´agència de protecció ambiental americana diu que l´estudi s´ha fet amb uns nivells molt més alts que els trobats en la realitat. Sigui com sigui, el resultat és, curiosament, molt semblant al ritme que el ser humà porta. ¿Curiós, oi?.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)