viernes, 31 de agosto de 2012

Les bombetes de tota la vida´, són retirades

La política de la Unió Europea posa ja fi a les bombetes incandescents de tota la vida  -les de Thomas Edison-. Des de l´1 de setembre no es podran comprar aquestes bombetes perquè segons els investigadors suposen un cost molt elevat a nivell energètic i de fort impacte mediambiental. Al llarg dels últims 100 anyus han estat una font de llum imprescible amb què es va aconseguir autonomia respecte a la llum solar allargant alhora les jornades de treball en una societat marcada per l´explotació de la força de treball. Els experts consideren que el cost es veu compensat per l´estalvi d´energia i la durada molt més llarga de les bombetes. La LED es confirma com el tipus de llum que ha de suplantar la bombeta tradicional.

jueves, 30 de agosto de 2012

Una aplicació permet crear un armari virtual a la xarxa

Al febrer del 2012 va néixer una aplicació per facilitar la tasca de les persones que estan molt pendents de la seva roba. Es tracta de DressApp, que està disponible per IOS i Android. Així es té controlat la roba i els accessoris segons Slash Mobility, empresa que ha desenvolupat l´aplicació. L´app és gratuïta i es pot descarregar a www.dressapp.es, iTunes i Google Pay. Permet introduir la roba en un armari a partir de fotografies, a més de posar productes què li agradaria comprar-se, les pot veure, gestionar, classificar i ordenar per diverses categories, temporades, etc, crear conjunts i guardar-los en el calendari de l´aplicació, compartir-ho amb contactes, xarxes socials i correu electrònic. Com el contingut es guarda al núvol, és possible accedir a ell mitjançant l´ordinador, el telèfon o la tablet.

miércoles, 29 de agosto de 2012

Google patenta uns guans tipus Minority Report

Google www.google.es/ acaba d´inventar i registrar un altres innovació més. Es tracta d´uns guants interactius que s´assemblen als que feia servir Tom Crruise al fim Minority Report. Es tracta del disseny d´uns guants amb sensors de moviment i càmares per captar imatges i lliurar ordres a un altre dispositiu. Porten un processador potrent per comparar imatges, reconèixer objectes i enviar ordres. No té encara funcions avançades i comporta que de moment necessiti un altre dispositiu per interactuar amb altres aparells. Els sensors ubicts a la punta dels dits permeten enregistrar el moviment de les mans i traduïr-lo en ordres per al dispositiu. Els sensors capten també el moviment de desplaçament lateral, l´opció de zoom i de retrocès per moure´s a les diferents pantalles. Google així cerca innovar la forma en què els internautes es comuniquen amb l´electrònica. 

lunes, 27 de agosto de 2012

Robinson Crusoe també és desnonat

En els temps que ens acompanyen, ni tan sols es salvaria Robinson Crusoe, el protagonista de l´obra de Julio Verne. Un ciutadà australià de 60 anys, David Glasheen, va decidir el 1993 seguir les passes de Robinson Crusoe després de fer fallida a rael del crash de la borsa del 1987, en què va pedre uns 7,5 milions d´euros. Fart de la seva situació, David Glasheen se´n va anar a una illa de l´estat australià de Queensland, Restoration Island, en què ha estat fins avui. Ara després de 20 anys, la justírica ha fallat que David Glashenn és u intrús. Ha respectat el medi ambient, s´alimenta de fruits i crancs i no ha fet mal a ningú. Però, David molesta perquè Queensland vol portar a terme un projecte de construcció d´un complex turístic. Així és la vida en el nostre món!.
 

domingo, 26 de agosto de 2012

Mor Neil Amstrong

Ha mort Neil Amstrong, el primer home que va trepitjar la lluna. Avui doncs és dia de dol per tots aquells que estimem l´aeronàutica espacial, l´estudi de l´univers i l´esforç de la humanitat per cercar-se a ella mateixa fent honor a la nostra intel.ligència, que fem servir tan poques vegades. És brutal que estem en disposició d´inventar ginys que ens porten a l´espai, portar astronautes, estudiar i passejar pels planetes o satèl.lits de la nostra galàxia, portar sondes més enllà dels confins de l´univers conegut. Doncs un d´aquests protagonistes va ser Neil Amstrong, que en juliol de 1969 va fer història a la missió de l´Apolo 11 acompanyat de Buzz Aldrin i Michael Collins. Ha mort als 82 anys per qüestions cardiovasculars. Aquest home, que en trepitjar la LLuna va fer famosa la frase "un petit pas per a l´home, un gran pas per a la humanitat", era un home humil que sempre va creure que només estava fent la seva feina. No savia que en aquell moment, la seva trepitjada, el seu alè, era el de tot un planeta, bandera de tota aquella gent que treballa per explorar el desonegut i viatjar el més lluny possible a l´espai. 

sábado, 25 de agosto de 2012

El Curiosity segueix endavant

Les temperatures són a la zona del cràter Gale de Mart d´uns 71 graus sota zero de mínima i 11 graus sota zero de màxima. S´esperava més fred encara i la humitat es baixa, d´un 8%, i n´hi ha un vent del nordest. Allà on es troba ara el Curiosity és el final de l´hivern. Totes aquestes dades han estat preses amb l´estació meteorològica REMS, amb aportació de l´estat espanyol al laboratori. Aquesta estació està mesurant la pressió, la humitat, però n´hi ha un problema per mesurar el vent. Sense esperar les primeres passes ja s´havien provat diversos instruments, com el braç de 2,1 metres de longitud amb cinc articulacions, eina amb què es prendran mostres i analitzar-les. A sobre del braç, n´hi ha una càmera, una  perforadora i un espectròmetre. També han anat molt bé totes les proves de l´experiment del làser per fer anàlisi químic.

viernes, 24 de agosto de 2012

Big Data

La gran quantitat de dades digitals a la xarxa, s´ha convertit en un capital molt valuós i és molt important veure com el fan servir les companyies i les perspectives del sector digital. Cada vegada més les personesw es passen molt temps a l´esfera digital i això obre les portes i la fam de moltes d´aquestes empreses, deixant moltes petjades a les activitats de la xarxa, sia comentaris, fotos, videos, clicks sobre productes que ens interessen i pàgines que visitem amb molta freqüència. Tenint present la gran quantitat d´internautes i el temps que ens passem connectats, la “big data” és el cúmul de dades que es produeix després de la nostra acció diària a la xarxa. 

jueves, 23 de agosto de 2012

El gel de l´Àrtic en mínims

El gel de l´oceà Àrtic tindrà un altre cop un mínim històric i després anirà fonent-se, segons el Centre americà de gel i neu (NSIDC). Segons aquestes mateixes fonts, a finals d´agost s´aconseguirà un altre mínim. La quantitat de gel a l´Àrtic és clau perquè aquesta regió és un important creador climatològic mundial. Aquest any, la pèrdua de gel ha suggerit una possible apertura del pas entre Canadà i Alaska i la ruta que separa Europa de Sibèria. A mesura que s´incrementa el gel fos, 2012 ha establert nous rècords de calor i sequera en bona part de l´hemisferi nord i podria arribar a menys de quatre milions de quilòmetres. 

miércoles, 22 de agosto de 2012

Aventures a Mart

L´explorador Curiosity continua la seva passejada per Mart i ja ha deixat les seves petjades sobre la superfície del planeta, després d´un breu recorregut segons han informat els enginyers de la NASA. Segons els experts, la missió està funcionant molt bé i el director de la missió ha expressat que està molt content de la marxa de la missió així com de la informació que està lliurant mitjançant les seves transmissions. Curiosity s´ha desplaçat uns 4,5 metres i va realitzar diversos girs entre 90 i 180 graus sobre la superfície de Mart, en què s´ha comportat tal com s´esperava en els prop de 16 minuts que va trigar en desplaçar-se.

Reciclatge de mòbils

Una empresa catalana, Mobileswap, es dedica a recuperar els terminals mitjançant una xarxa de distribuidors per, un cop revisats, donar-los un altre cop ús comercial, bé en Àsia, bé en Àfrica. De moment ja ha aconseguit col.locar unes 12.000 unitats. L´emprenedor és Victor Rosich, i ofereix un programa informàtic que valora en un minut i escaig el valor de venda del terminal de segona mà. Han estat comprats a l´estat espanyol, a Polònia i Rumania. Els particulars que volen desprende´s, poden dirigir-se a establiments col.laboradors que, per un percentatge, abonen l´import a l´instant. 

lunes, 20 de agosto de 2012

Noves aplicacions als teixits humans

Els bancs de teixits busquen noves aplicacions terapèutiques per ossos, tendons i cartílegs i cerquen com utlitzar aquests materials que tenen per donacions de forma pràctica per ajudar a prestar més i millor servei en la recuperació de teixits i òrgans. Són treballs d´enginyeria que fan els bancs de teixits, com el TSF (Transplant Services Foundation), ubicat a Sant Boi, però que serveix a qualsevol demanda d´Europa. Aquests bancs, com els de sang, submnistren des de fa anys parts del cos de donants morts per reparar genolls, femurs, pell per cremats. Però alhora ideen noves aplicacions a un material tan flexible com necessari per millorar la qualitat de vida dels que viuen.

domingo, 19 de agosto de 2012

Aventura a Mart

La tasca del Curiosity continua. Ara ha d´anar provant el làser sobre una roca ubicada a poc més de dos metres d´on es troba. A mesura que es realitzin uns trenta trets per vaporitzar la superfície amb un fes de milions de vats en una fracció de segon, els cientifics observaran els colors que desprèn el que donarà pistes per poder esbrinar com està conformada la roca. Després anirà a explorar el Monte Sharp.

sábado, 18 de agosto de 2012

Segueix l´aventura del Curiosity

El vehicle Curiosity ja té ordres clares: d´aquí a dues setmanes deixarà el lloc on va aterrar i començarà a recórrer el Planeta vermell. Per això, d´aquí auns dies es començarà a provar la capacitat de desplaçament del Curiosity, segons ha informat la NASA. Els científics tenen el seu primer objectiu, l´anomenat Glenelg, que és un punt a Mart en què coincideixen tres formacions geològiques, segons va dir el gerent de la NASA. El trànsit a aquest nou lloc durarà entre quatre i sis setmanes, i el Curiosity emprearà el trepant per primer cop.

viernes, 17 de agosto de 2012

La NASA publica la primera foto en color de Mart

La NASA ha publicat la primera fotografia en color lliurada pel robot Curiosity a Mart. A la imatge es pot veure clarament com el vehicle aixeca pols i matèries del sól al llarg del seu aterratge. Els colors han estat resaltat artificialment, però donen una idea d´allò que s´han trobat. Al voltant del Curiosity es poden veure diverses tonalitats de color blau, que mostren la presència de diverses matèries. La imatge va ser presa per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter mentre estava a sobre del lloc de l´aterratge. 

jueves, 16 de agosto de 2012

Un robot català a la Lluna

L´empresa xinesa Great Wall Industry Corporation (CGWIC) llançarà a la Lluna al junt del 2014, el Barcelona Moon Team, robot que està competint al Google Lunar X Price, concurs internacional en què participen 19 països i està dotat amb 15 milions d´euros. El llançament es farà amb un llançador Long March 2C segons ha informat a París, Yin Liming, president de CGWIC, i Xavier Claramunt, president de Galactic Suite i líder de l´equip Barcelona Moon Team. El cohet portarà el módul que, un cop alliberat, farà les operacions de correcció i frenada per a la inserció en òrbita lunar abans d´aterrar a la superfície de la Lluna i abans de començar a fer tasques d´ exploració i transmissió.

miércoles, 15 de agosto de 2012

Descobert un cúmul de galaxies

Un equip internacional de científics ha detectat el cúmul de galaxies més massiu i lluminós fins ara identificat. Segons assenyalen a la revista Nature, la Vía Làctea no és més que una estructura petita al costa d´questa composició, que sembla ser una de les més grans de l´univers.Els investigadors han detallat que el cúmul de galaxies que han trobat està a 7.000 milions d´anys llum de distància de la Vía Láctea y produeix uns 740 nous estels cada any, només a la galaxia central. A més del tamany i la llum, aquest cúmul, que ha estat batejat com a Phoenix, té el nucli de color blau brillant, el que significaque el gas circundant es refreda a un ritme molt ràpid, generant les condicions per un esclat d´estels massius. Segons ha explicat un dels investigadors les galaxies centrals són de color vermell perquè estan formades per molts vells estels que orbiten al voltant d´un forat negre massiu i en ells no passa res nou. El fenomen d´aquest cúmul és haver arribat a la vida d´alguna forma i donar a llum tants estels nous.

martes, 14 de agosto de 2012

Investigadors capten l´explosió d´una supernova

L´observatori espacial XMM-Newton de l´Agència Espacial Europea ha captat la imatge de les restes d´una explosió de supernova, el final d´un estel massiu. La imatge mostra un remanent de supernova, que és l´estructua nebuolosa restant quan un estel massiu -amb una massa de més de vuit vegades la del sol- , esgota la seva reserva d´energia i col.lapsa sobre sí mateixa, expulsant les seves últimes capes de gas en una explosió cegadora. En el cor de l´explosió pot quedar un estel de neutrons o un forat negre, amagat radera la capa de material que està feta amb les restes de l´explosió. La fotografia permet distingir dos punts brillants a prop del llindar dret del remanent, il.luminats per la interacció de les ones de xoc amb el mitjà que els envolta, restes que tenen "només" uns milers d´anys (l´expansió de l´ona de xoc triga centenars de milers d´anys en aturar-se).

lunes, 13 de agosto de 2012

Continua l´aventura del Curiosity

El vehicle Curiosity, el rover més sofisticat que l´home ha enviat a l´espai, porta ja una setmana de treball i aquest ha estat el primer cap de setmana a Mart. El vehicle ha sofert un transplantament de "cervell", operació que ha finalitzat aquest dilluns per instal.lar una nova versió de software en els seus equipaments. Aquesta tasca permetrà que el Curiosity faci tasques com la conducció i l´ús del seu braç robòtic. Aquest  software d´operacions de la superfície de Mart va ser pujat a la mem``oria del mòbil al llarg del vol de la missió Mars Science Laboratory. Han preparat el canvi, pensant que ara el vehicle ja no li caldrà volar, sinò que ara ha de pensar en caminar i realitzar altres feines diferents. Canviar el software mentre està fent el viatge espaial!! No us sembla ciència-ficció?. Doncs ha estat així. 

domingo, 12 de agosto de 2012

Creen un llibre intel.ligent que respon a la veu

Inquire és un projecte per a iPad que permet als estudiants interactuar amb el llibre electrònic. El mot Inquire vol dir preguntar, ja que aquest giny converteix l´iPad en modus llibre electrònic, en un prototipus de llibre intel.ligent oferint respostes a les preguntes de l´estudiant i presentant conceptes teòrics de forma dinàmica. El projecte està basat en el llibre de text de biologia Campell Biology, que es fa servir en moltes escoles americanes, i que fa que sigui l´estudiant un subjecte actiu, ja que en subratllar el text apareixen al lateral preguntes plantejades pel llibre, o apareix la definició d´una paraula quan es clicka sobre ella o aclaracions quan l´alumne no enten alguns conceptes o temes. 

sábado, 11 de agosto de 2012

Curiosity continua enviant fotografies de Mart

El Curiosity continua lliurant imatges d´alta resolució de la superfície de Mart i panoràmiques de la plana en que es va aterrar el diumenge. Segons el cap científic de l´Institut Tecnològic de Califòrnia, John Grotzinger, la primera impressió dóna una semblança al paisatge de la Terra. La primera imatge d´alta resolució va ser presa per la càmera superior del vehicle, càmera que serà empreada per la navegació i que intentarà trobar informació sobre la composició de la superfície de Mart. La fotografia en blanc i negre ens aporta una imatge d´una plana esquitxada de petites roques i al fons una serralada de suaus pujols que limiten el cràter  Gale. Les imatges, que fa a un ritme molt alt, arriben a poc a poc, ja que el centre de control de la NASA rep la informació primer en baixa resolució i va actualitzant els detalls de les imatges.

jueves, 9 de agosto de 2012

Curiosity envia noves imatges de Mart

El segon dia a Mart del Curiosity, s´ha desenvolupat sense problemes. Tant les antenes com els canals de comunicació i el generador elèctric funcionen bé, segons fonts de la NASA. L´agència ha donat a conèixer més fotografies de l´explorador. Les dues càmares fan de dos grans ulls i ja s´han desplegat segons indiquen fonts de la NASA, i així es poden obtenir imatges d´alta definició de 360 graus. Hi ha hagut alguna incidència amb el funcionament dels instruments metereològics, però ja ha estat solventada. Un altra bona notícia és que el generador nuclear d´electricitat funciona bé i amb tanta energia podrà estar més temps i passar més dades. Tot funciona. Felicitats per tota la gent que ha d´haver treballat al llarg de molt de temps per un projecte així. Quina enveja i quina emoció!
 

martes, 7 de agosto de 2012

Descobertes a Molí de Salt

La campanya d´excavacions d´aquest any als iaciments del Molí de Salt (a Vimbodí, Tarragona) ha descobert més de 5.000 fossils d´entre 13.000 i 14.000 anys d´antiguetat, així com antics llars de foc, que han permès veure per primera vegada als arqueòlegs com cuinaven els homínids. La troballa d´aquests llocs on es cuinava és prou important, ja que és la primera vegada que en els 13 anys d´excavacions han pogut esbrinar on s´encenia el foc.

viernes, 3 de agosto de 2012

L´Antàrtida va ser una selva

Corrents marines càlides i massa diòxid de carboni a l´aire van originar fa 52 milions d´anys una selva tropical a la costa de l´Antàrtida, segons han comunicat investigadors de la Universitat de Frankfurt i del Centre alemany d´Investigació de Biodiversitat i clima. Els científics han arribat a aquesta conclusió després d´analitzar el sól marí a uns mil metres de fondària on van trobar pol.len i espores i restes de selva tropical. L´estudi ha estat publicat a la revista Nature i concreta que es tracta d´una prova de l´existència d´una selva com la que avui en dia coneixem i informa que en aquella època la temperatura era uns 50 i 60 graus més càlid que ara.

jueves, 2 de agosto de 2012

LLançament a l´Àfrica d´una tablet

El programador de Nigèria, Saheed Adepoju, llança Inye 2, un 'tablet' amb finalitats educatives i culturals que vol arribar a usuaris de tota Àfrica per menys de 300 euros. El projecte és vendre el dispositiu al govern de Nigèria perquè l´administració s´encarregui d´oferir aplicacions d´interès local als ciutadans, com en temes del VIH o malalties en relació a la qualitat de l´aigua. Aquest home de 29 anys vol preservar la cultura local mitjançant la tecnologia i fabricar productes orientats al mercat africà.