Barcelona ja compta amb les seves primeres ‘gigafotos’ panoràmiques, algunes de les quals ja es poden veure a Internet. D´aquesta manera se suma a la llista d´altres ciutats com París, Londres, Dubai, Chicago, Budapest, Madrid o Sevilla que ja tenen fotografies amb aquesta tecnología. Aquestes fotos s´aconsegueixen a partir de milers d´instantànies enllaçades que fan apreciar detalls amb gran precisió. L´empresa catalana Noupunt ha fet una gigafot de Barcelona, des del Barri Gòtic, que era un punt interessant per veure detalls i terrasses de la ciutat trigant quatre hores per fer un total de 1.400 fotografies i una setmana de producció. El resultat és una immensa panoràmica de 12 gigapíxels i 93 gigues d´arxiu. A la xarxa n´hi han ja exemples de gigafotos de la ciutata amb panoràmica com a www.lainformacion.com amb més de 2.900 fotografies i 60 gigapíxels.
domingo, 30 de octubre de 2011
Barcelona en panoràmiques
jueves, 27 de octubre de 2011
Un bocí de la lluna a Espanya
Un troçet de lluna ha estat deixat per una representació de la NASA a Espanya, concretament al Centre de Visitants d l´Estació Espacial de Robledo de Chavela a Madrid, roca que va ser portada per l´Apolo XV fa 40 anys. Les antenes de la NASA de Robledo de Chavela van resultar imprescindibles per totes les missions americanes a la Lluna i en alguns moments van ser les úniques comunicacions amb les naus i els astronàutes i van ser clau per a la retransmisió per la televisió d´aquests aconteixements. La roca de tipus basàltic va ser recollida a la vora d´una depresió a la superficie i té un pes a la Terra d´uns 9,6 kilos i l´edat calculada és superior als 3.000 millons d´anys.
miércoles, 26 de octubre de 2011
Nou planeta Eris
Un grup internacional d´astrònoms, amb participació del CSIC, ha descobert que el planeta enano Eris pot ser més petit que Plutó després d´un procés de medició. Es tracta de l´objecte més llunyà del Sistema Solar estudiat mitjançant l´ocultació, el que ha permés determinar la seva posició i veure el seu moviment orbital. Eris és un planeta enano que es va descobrir el 2005. Primer es pensava incloure com a planeta, però el seu tamany va fer treure´l del concepte de planeta igual que Plutó.
La NASA ha recreat la imatge de la primera supernova documentada que va ser observada por astrònoms xinesos fa 2.000 anya. Avui han difós fotos de l´estel. La NASA ha combinat dades de quatre telescopis espacials diferents per crear una vista en ona multilongitudinal de la supernova, coneguda com RCW 86, la més antiga que consta als registres d´astronomia. Els astrònoms xinesos van ser testimonis del fet que es va produir l´any 185, quan van descobrir un estel molt lluminós que va restar al cel al llarg de vuit mesos. Les imátges de raigs-X de l´observatori de l´Agència Espacial Europea i de l´Observatori la NASA Chandra es combinen per formar el blau i verd de la imatge que mostren el gas interestelar que s´ha escalfat a millons de graus per l´ona expansiva de la supernova..
lunes, 24 de octubre de 2011
Detectat un astre que acompanya un estel
El telescopi espacial Spitzer de la NASA ha capturat la imatge d´un estel dels anomenats "enana blanca" y un altre estel a la seva òrbita. És el descobriment sobre uns estels situats fora del Sistema solar, i l´acompanyant té una temperatura molt similar a la Terra. Segons els científics es tractaria d´una enana marró però també podria ser un planeta"Creemos que el objeto es una enana marrón, pero podría ser un planeta gasós gegant. L´objecte s´anomena WD 0806-661 B, sembla tenir una temperatura entre 27 a 70 grados Celsius i a l´extrem inferior, ofreix una temperatura que no és ni tan sols la temperatura del cos humà.
domingo, 23 de octubre de 2011
Teclat tàctil a qualsevol superfície
L´èxit del comandament per veu i gesticulacions anima als investigadors de Microsoft a proposar altres solucions per donar ordre als equips. S´ha presentat un prototipus, l´Omni Touch, que transforma qualsevol superfície en un teclat tàctil, des d´una paret a altres objectes. La imatge sempre es projecta enfocada encara que canviï la distància. Aquest giny està creat per investigadors de la Universitat Carnegie Mellon i Microsoft. La càmara detecta el moviment dels dits per complir les ordres i la superfície de projecció pot desplaçar-se per voluntat de l´usuari. La càmara analitza la distància del dit a la superfície per interpretar quan clickar la tecla i distingir el moviment. |
sábado, 22 de octubre de 2011
Simulador de vol de la NASA
La NASA mitjançant internet, està portant a terme una gran oportunitat com és el fer servir un simulador de vol per viatjar al sistema solar. Mercès a una eina interactiva i la interfaz "Eyes on the Solar System" ("Ulls al Sistema Solar") combina dades de la NASA amb la tecnología dels videojocs, per recrear un entorn viatjant en una nau espacial y explorant el sistema solar amb representacions gràfiques i dades d´ubicació d´astres reals. L´entorn simulat mostra models digitals de planetes, llunes, meteorits, estels i naus espacials mentre es desplacen pel sistema solar. Amb els controls del teclat i el ratolí els usuaris van per l´espai per explorar allò del seu interès.
Els vegetals creen reserves d´aigua
Experiments efectuats mitjançant tomografies de neutrons revelen que al voltant de les arrels dels vegetals existeixen concentracions d´aigua més importants que a les zones circundants, fet que contradiu el que fins ara es creia. Les arrels alteren el sól al seu entorn immediat, on viuen altres microorganismes i la composició química s´altera en comparació amb les zones allunyades. Als experiments, desenvolupats a l´Institut Paul Scherrer de Suïssa, s´ha demostrat que el subsól proper a les arrels conté més aigua i es creu que els vegetals creen una petita reserva d´aigua per fer-la servir en períodes de sequera.
jueves, 20 de octubre de 2011
Galileo
El llançament d´un cohet Soyuz amb els dos primers satèl.lits del sistema de navegació Galileo ha estat aplaçat 24 hores segons l´ Agència Espacial Europea (ESA). Es trata d´una cancel.lació d´última hora decidida pels responsables de Soyuz, després d´una reunió a la base de llançament de Kurú, a la Guayana francesa.
miércoles, 19 de octubre de 2011
Prohibició a les patents de cèl.lules mare embrionàries
El Tribunal de la UE va sentenciar que no es pot patentar un procediment de recerca científica que impliqui la destrucció de l´embrió humà, fet que suposarà conseqüències en el desenvolupament biotecnològic europeu. Les cèl.lules mare embrionàries tenen el potencial de multiplicar-se de forma il.limitada i transformar-se en altres cèl.lules del cos humà. Els científics i investigadors inscriuen les patents amb l´objectiu de garantir els drets de la propietat intel.lectual del descobriment esperant la seva utilització per la indústria. La sentència exclou la patent en consdiera que pot afectar el respecte degut a la dignitat humana. Els investigadors no ho veuen igual i asseguren que amb aquesta sentència es bloqueja el desenvolupament de teràpies de cèl.lules mare embrionàries.
Desglaç a l´Àrtic
El desglaç a l´Àrtic està augmentatn la mortalitat de les cries de l´ós polar segons informes del WWF www.wwf.es/ . La pèrdua de gel pel canvi climàtic provoca que els ossos hagin de nedar centenars de kilòmetres posant en risc els petits. L´estudi ha estat presentat pel biòleg Anthony Pagano a la Conferència Anual Internacional de l´Associació del´ós.
lunes, 17 de octubre de 2011
La Terra supera els 7.000 millons persones aquest mes
El planeta Terra tindrà el proper 31 d´octubre, 7.000 millons de persones. La xifra podria haver-se superat abans si hagués continuat el ritme de creixement de fa unes dècades, però el creixement vegetatiu negatiu ha alentit el ritme. Segons l´Institut Francès d´estudis demogràfics passarann 14 anys per arribar als 8.000 millons. No deixarem res al món a aquest ritme, seguim creixent brutalment mentre en altres indrets es mor de fam i mentre destruïm els recursos naturals del planeta.
sábado, 15 de octubre de 2011
IBM construirà un cervell humà artificial en 10 anys
IBM fa poc va treballar en un superordinador amb què va guanyar un prestigiòs concurs responent preguntes d´interès general millor que els humans. Ara, l´empresa planeja construir en col.laboració amb l´empresa DARPA un ordinador més potent, capaç d´emular el funcionament del cervell humà, simulant simultàniment 100.000 millons de neurones. Hauria d´estar llest el 2022 i IBM dedica moltes quantitats de calers i recursos per investigar i treballar en el que es coneix com a “computació cognitiva”.
viernes, 14 de octubre de 2011
Troballes a la Cova de Blombos a Sudàfrica
A la cova de Blombos a Sudàfica http://es.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_Blombos s´han trobat dues grans petxines amb restes d´una barreja amb ocre. Aquesta barreja es podria haver fet servir amb intenció de decoració i com a pigment per fer-lo servir de maquillatge. Té una antiguetat de 100.000 anys i és la més antiga de l´espècie homo sapiens, com a prova de pensament simbòlic. La cova de Blombos es troba a cent metres de l´oceà. Les peces trobades a l´última dècada l´han convertit en un jaciment important pels investigadors del pensament i la simbologia.
jueves, 13 de octubre de 2011
Gloria, primera xarxa de telescopis per Internet
Tretze socis de vuit països han engegat el projecte europeu Gloria per connectar en xarxa 17 telescopis robòtics i lliurar temps d´observació a disposició dels internautes interessats en l´astronomia. Amb aquesta iniciativa es proposa ajuntar a persones de tot el món que estiguin interessades per aprofitar i potencdiar la participació en la investigació astronòmica, analitzant les dades i les observacions. Aquesta xarxa de telescopis a la que es pot accedir gratuïtament per internet, permetrà connectar-se i compartir el temps d´observació.
miércoles, 12 de octubre de 2011
Fòssil dinosare trobat a Alemanya
Un equip científic internacional ha anunciat la troballa a Alemaya del dinosaure millor conservat d´Europa, el fòssil d´una cria de 72 cm. d´una espècie bípeda carnívora que va viure fa 135 millons d´anys. La troballa ha general molta expectació ja que les cries de dinosaure són molt difícils de trobar i en aquest cas s´ha trobat fins i tot pell i pèls segons Oliver Rauhut cap de l´equip a l´excavació a la ciutat de Kelheim. El dinosaure pertany a una espècie del subordre dels teròpeds, igual que el reconegut i temible tiranosaure.
martes, 11 de octubre de 2011
Cinema per Internet
S´ha anunciat que el gran distribuidor de cinema per internet a usa, s´instal.la el 2012 a l´estat espanyol, per la qual cosa el panorama d´exhibició i consum de continguts audiovisuals canviarà. Amb l´arribada de Netflix, el que és vell ja no serveix, el consum de cinema serà amb les tauletes d´Ipad, la tv es connectarà directament a internet. Ha arribat el moment de veure pel.lícules a la carta a travès de la xarxa. Netflix ha adquirit ja els drets sobre 3.500 pel.lícules espanyoles que sumarà a les seves 100.000 pel.lícules que té en catàleg. Per una suscripció, pots acomodar-te al sofà. Tu valores...
lunes, 10 de octubre de 2011
Pluja d´estels 2011
El dissabte vàrem poder gaudir de l´espectacle de veure la pluja d´estels. Aquest fenòmen, que no es podrà veure amb aquesta intensitat fins d´aquí a 15 anys, es produeix en creuar-se l´òrbita de la Terra amb els núvols de partícules que va deixar l´estel 21P/Giacobini-Zinner entre finals del segle XIX i començaments del XX. L´activitat ha estat alta però s´ha pogut veure de manera desigual en funció del lloc escollit. A Madrid va haver moments de 3-4 estels fugaços per minut i ha estat la pluja d´estels més important des del 2002. Jo estava amb els meus pares i els nens a Sant Pol i vàrem tenir l´oportunitat de veure´n diversos; jo, concretament, quatre. Va coincidir a més amb l´espectacle d´una lluna gairebé plena amb una llum especial que l´envoltava, veient amb molta claredat els mars de la Lluna.
miércoles, 5 de octubre de 2011
Nobels de Física
Saul Perlmutter, Brian Schmidt i Adam Riess han estat guardonats amb el Nobel de Física 2011 pel descobriment que les galàxies de l´univers s´allunyen les unes de les altres cada vegada més ràpid, fet que s´atribueix a una energia de tipus desconegut que té un efecte oposat a la gravetat. Això implica que l´univers es continuarà expandint i refredant mentre el temps existeixi fins a convertir-se en un espai sense astres i sense vida. L´expansió accelerada té el motor en aquesta energia que va ser anomenada energia fosca i que representa el 73% de tota la matèria i energia de l´univers; un altre 23% està format per la matèria coneguda com a matèria fosca, i només el 4% restant està format per la matèria ordinària que formen els astres i sers vius.
¡Nos quedan dos telediarios!
martes, 4 de octubre de 2011
Nobel de Medicina
Aquest any s´ha fet l´entrega del nobel de la medicina a Ralph Steinman, Bruce Beutler i a Jules Hoffmann per la seva investigació i descobriments en relació al sistema immunitari que ha possibilitat segons tots els entesos obrir noves vies per al desenvolupament de la prevenció i tractaments contra les infeccions, malalties i tumors. Han demostrat que el sistema immunitari té dues línies de defensa davant els microorganismes invasors i han aclarit com funciona la immunitat innata.
lunes, 3 de octubre de 2011
Les Dracònides
Les Dracònides són una pluja de meteors que provenen de l´estel 21P/Giacobini-Zinner i s´anomenen així perquè l´origen de la seva radiant es situa a la constel.lació del Drac. A 1933 i 1946 es van observar tormentes de milers de meteors per hora. Per aquest any s´espera una espectacular activitat amb centenars de meteors per hora segons un estudi de Danielle Moser. Aquest fenòmen tindrà la seva màxima activitat la nit del 8 al 9 d´octubre entre les 19 i les 22 hores TUC.
domingo, 2 de octubre de 2011
Els manuscrits del Mar Mort a la xarxa
Més de seixanta anys després de ser trobats per un ramader a la vora del Mar Mort, els manuscrits es podran veure a la xarxa. Un acord entre Google i el Museu d´Israel han possibilitat obrir un lloc web que permetrà a tot aquell que vulgui, entrar per examinar els documents i les imatges en alta resolució així com videos explicatius i informació dels textos. Descoberts entre 1947 i 1956, els manuscrits del Mar Mort són les còpies més antigues de documents bíblics que han sobreviscut, incloent comentaris sobre textos bíblics i sobre el funcionament dels esenis. Estan datats al 70 a.C. fins el 150 d.C., per la qual cosa els converteix an els únics documents coetanis a Crist on se´l menciona.
sábado, 1 de octubre de 2011
El estrés pot fer mal a l´ADN
La ment i el cos humans estan dissenyats per a respondre adientment a les emocions que en situacions límit ens porta a fugir o barallar-nos. Aquestes sensacions només duren uns minuts i per això no comporten perill per a la salut els efectes que comporta (acceleració del ritme cardíac i un increment dels nivells de glucosa a la sang). Malgrat tot, quan les emocions es perllonguen més temps, la resposta fisiològica pot fer danys greus si persisteix a períodes llargs de temps i portar a transtorns cardiovasculars i d´altres malalties i finalment ja n´hi han evidències que danya l´ADN, portant a alteracions neuropsiquiàtriques, envelliment accelerat, etc.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)